Et jaktuttak på 10-20 prosent av vårbestanden er ansett som bærekraftig. Hvis bestanden er i sterk vekst, eller hvis området har en god habitatkvalitet, tåles trolig et høyere uttak. Størrelsen på en gjennomsnittlig koloni er på fire individer. Et uttak på 25 prosent av bestanden, tilsvarer ett dyr pr koloni. Det ansees som noe for høyt for å opprettholde bestanden, og vil gi en bestandsreduksjon. Etter at det åpnes for jakt i et vassdrag bør kommunen ha et mål om å kartlegge bestandsstørrelse etter noen år, for å ha en god oversikt over bestandsutviklingen.
Avgrense arealer for jakt
Kommunen kan åpne deler av arealene i kommunen for jakt og fangst på bever. Dette følger av beverforskriften § 3. Kommunen kan drive en aktiv forvaltning ved å regulere beskatningen.
Eksempel: Kommunen kan velge å åpne for beskatning i sidevassdrag, men ikke i hovedvassdrag, for å sikre reproduserende kolonier.
Endre jakttiden
Kommunen har myndighet til å fastsette en lokal forskrift for å utvide jakttidene for bever, som et tiltak for å bremse en økende bestand.
Jakttiden kan utvides med inntil 15 dager i etterkant av ordinær jakttid for hele eller deler av kommunen der is- og snøforhold vanskeliggjør en bestandsmessig forsvarlig forvaltning innenfor ordinær jakttid.
Dette følger av jakttidsforskriften § 3.
Lokal forskrift om å utvide jakttiden for bever kan fastsettes for flere år.