Til hovedinnhold

Veiviser for oppdatering av arealtall

Oppdatering av arealtall fra jordregister

Informasjon om meldinger etter oppdatering av arealtall fra jordregister.
DENNE SIDEN ER UNDER OPPBYGGING

Etter at Landbruksregisteret oppdateres med nye arealtall i september hvert år, listes det informasjonsmeldinger i Landbruksregisteret. Meldingstype E gjelder jordbruksareal og bør følges opp av landbruksforvaltningen.

Om melding E) Grunneiendom med uavklarte eierforhold

Melding E gis for «Grunneiendom med uavklarte eierforhold på fulldyrket og overflatedyrket. Areal ikke oppdatert.» Samt tilsvarende melding for innmarksbeite. Her betyr «uavklarte eierforhold» på grunneiendommen at en eller flere teiger ikke kan knyttes entydig til bare én landbrukseiendom. Det tilsvarer teiger som kalles «Andre areal tilknyttet eiendommen» i jordregister og i Gårdskart. Det kan være teiger som i matrikkelen er kodet som uregistrert jordsameie, tvisteteig eller teiger som i matrikkelen er registrert med flere matrikkelenheter, og hvor disse er knyttet til ulike landbrukseiendommer/hovednummer i Landbruksregisteret. 

Når en teig ikke kan knyttes entydig til bare én landbrukseiendom, vet vi ikke hvilket matrikkelnummer (gårds- og bruksnummer) arealet skal legges på i Landbruksregisteret. Det betyr at ved forekomster av «uavklarte eierforhold» på en grunneiendom blir det ikke oppdatert arealtall i Landbruksregisteret. Er det mer enn 0,5 dekar i en arealklasse med «uavklarte eierforhold», vil det ikke bli oppdatert arealtall på den arealklassen for gjeldende grunneiendom. Det skilles mellom fulldyrka jord, overflatedyrka jord, innmarksbeite, produktiv skog og annet areal. Meldingstype E informerer om tilfeller der det ikke er oppdatert areal på fulldyrka jord, overflatedyrka jord eller innmarksbeite.

Hva bør landbruksforvaltningen gjøre?

Lokal landbruksforvaltningen bør ta stiling til om arealet skal legges inn i Landbruksregisteret manuelt, og i så fall på hvilken grunneiendom.

For å få oversikt over hvilke(n) teiger meldingen gjelder, er det enklest å gå inn på Gårdskart for den aktuelle eiendommen. Se eksempel under.

Blir areal som er lagt inn manuelt i Landbruksregisteret overskrevet ved neste oppdatering?

Hovedregelen er at arealtallene i Landbruksregisteret blir oppdatert automatisk i september hvert år. Når en grunneiendom har en eller flere teiger med «uavklarte eierforhold» på f.eks. fulldyrka jord, blir likevel ikke arealtall fra fulldyrka jord oppdatert automatisk fra jordregister. Hvis det er lagt inn arealtall manuelt, overskrives det ikke året etterpå, så lenge det fremdeles er «uavklarte eierforhold».

Det vil imidlertid bli gitt en melding E året etter også, selv om lokal landbruksforvaltning oppdaterte arealtall manuelt året før. Hvis matrikkelen eller arealressurskartet AR5 er endret siden sist, kan arealtallet være endret. Så landbruksforvaltningen bør uansett se på arealtallene og vurdere om det er behov for å oppdatere igjen. 

Eksempel på bruk av Gårdskart som hjelpemiddel

Her vises eksempel på hvordan Gårdskart kan brukes for å forstå hvorfor en grunneiendom har fått melding E) «Grunneiendom med uavklarte eierforhold». Hvordan en kan se hvilke areal det er snakk om og finne ut hvilke andre gårds- og bruksnummer som er involvert. Ved å bruke Gårdskart vil en få et bedre grunnlag for å vurdere om Landbruksregisteret bør oppdateres manuelt.

For eiendommen under er det gitt melding E for fulldyrka jord og innmarksbeite. Ved oppslag på eiendommen i Gårdskart står det «Viser 11 av 14 teiger» øverst til venstre:

Visning av eiendom i gårdskart
Visning av eiendom i gårdskart

Hak av for «Vis alle»: Da tegnes de tre teigene opp i kartet og arealet vises nederst i tabellen med overskrift «Andre areal tilknyttet eiendommen».

Visning av eiendom i gårdskart – alle teiger
Visning av eiendom i gårdskart – alle teiger

På denne eiendommen er det teiger med 

  • Flere hovednummer, dvs. teiger som i matrikkelen er registrert med flere matrikkelenheter, og hvor disse er knyttet til ulike landbrukseiendommer/ hovednummer i Landbruksregisteret. 
  • Uregistrert jordsameie, dvs. et sameie mellom flere eiendommer. At det er uregistrert betyr at det ikke er registrert som en egen matrikkelenhet (med eget gårds- og bruksnummer) i matrikkelen. 

Velg «Arealfordeling på teignivå» under kartet for å få detaljer:

Arealfordeling på teignivå
Arealfordeling på teignivå

 

 

 

Nå listes en rad for hver eiendomsteig i arealtabellen. Helt til venstre i hver rad er et lite + tegn. Klikk på det og du får opp informasjon hentet fra matrikkelen om hvilke andre matrikkelnummer som er registrert:

Andre arealer tilknyttet eiendomme
Andre arealer tilknyttet eiendomme

 

 

I eksempelet over er teigen med 16,7 dekar fulldyrka jord og 6,7 dekar innmarksbeite, oppført som uregistrert jordsameie. I tillegg til 71/1, som vi har slått opp på, er ti andre matrikkelnummer listet. Dette er gårds- og bruksnummer som i matrikkelen er registret med andel i jordsameiet. 

Vi vet ikke hvilket gårds- og bruksnummer som eventuelt driver dette jordbruksarealet og hvor arealtallet bør føres i Landbruksregisteret. Dette bør lokal landbruksforvaltning ta stilling til.

Hvis lokal landbruksforvaltning lurer på om det kan være riktig at teigen er uregistrert jordsameie, kan matrikkelfører i kommunene kontaktes.

Beskrivelsene over gjelder også for tvisteteig eller teiger som i matrikkelen er registrert med flere matrikkelenheter, og hvor disse er knyttet til ulike landbrukseiendommer/ hovednummer i Landbruksregisteret.

NIBIO bruker bokstavkoder for «eierforhold teig» i tabellene i Gårdskart og Jordregister:
M: Teiger med en matrikkelenhet
F: Teiger med flere matrikkelenheter (flere gårds- og bruksnummer)
Ff: Teiger med flere matrikkelenheter, og som er tilknyttet flere hovednummer
S: Uregistrert jordsameie, der alle enheter er kjent (dvs. alle gårds- og bruksnummer med andel i sameiet)
Sx: Uregistrert jordsameie, der ikke alle enheter er kjent (dvs. alle gårds- og bruksnummer med andel i sameiet)
T: Teiger med egenskapen tvist/omtvistet

Teiger med kode M og F inngår i den vanlige arealberegningen for landbrukseiendommen (hovednummeret).
Teiger med kode Ff, S, Sx og T listes under «Andre areal tilknyttet eiendommen» i Gårdskart og Jordregister. Det er disse som utløser Meldingstype E i Landbruksregisteret etter oppdatering av arealtall.

I Jordregister, rapport 2, ser tabellen slik ut for eksempel-eiendommen over:
 

Jordregister, rapport 2
Jordregister, rapport 2