Elevane og lærlingane skal utvikle kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne meistre liva sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet. Dei skal få utfalde skaparglede, engasjement og utforskartrong.

Utdrag fra formålsparagrafen i opplæringslova.

Hvordan kan et Inn på tunet tilbud hjelpe deg som lærer?

Skolen skal legge til rette for læring for alle elever og stimulere den enkeltes motivasjon, lærelyst og tro på egen mestring.

Gården kan være en fantastisk arena for elevenes sosiale og faglige læring. Gården gir både fysiske og psykososiale opplevelser som er vanskelig å få til i et klasserom. Gårdene kan være ulike, men felles for dem er at de gir elevene mulighet til å være aktive og gir læreren mulighet til å legge opp til praktiske og varierte oppgaver.

Gården er ikke en erstatning, men et supplement til klasserom og uterom.

Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning.

Les mer hos Utdanningsdirektoratet: Overordnet del – verdier og prinsipper for grunnopplæringen. 

Fordeler og argumenter for å ta i bruk gården som læringsarena

Ved å bruke varierte læringsarenaer kan skolen gi elevene praktiske og livsnære erfaringer som fremmer motivasjon og innsikt. Lokalmiljøets og samfunnets engasjement kan bidra positivt til skolens og elevenes utvikling. Ulike former for lokalt, nasjonalt og internasjonalt samarbeid forankrer elevenes læring i aktuelle spørsmål. Overordnet del 3.1

Danning skjer når elevene får kunnskap om og innsikt i natur og miljø, språk og historie, samfunn og arbeidsliv, kunst og kultur, og religion og livssyn. Danning skjer også gjennom opplevelser og praktiske utfordringer i undervisningen og skolehverdagen. Overordna del 2.0

For at eleven skal kunne tilegne seg kompetansene læreplanen beskriver, har skolen behov for flere læringsarenaer enn klasserommet. Gårdsbruk innehar kvaliteter som kan støtte skolen i arbeidet med å oppfylle læreplanens mål, og kan benyttes som utgangspunkt for læring i alle fag, tverrfaglig og på alle trinn.

Gårdsarenaen tilbyr fysiske og psykososiale opplevelser som er vanskelig å få til i et klasserom. Gården er en praktisk arena og tilbyr variert, autentisk, praksisnær og meningsfull undervisning, noe som kan føre til økt kognitiv, sosial og affektiv læring. Ativitetene på gården kan bidra til engasjement, mestringstro og selvtillit og bruk av slike læringsarenaer kan bedre klassemiljøet, øke motivasjonen for læring og styrke kulturell og sosial kompetanse . Gårdsarenaen legger også til rette for at elevene kan vise fram andre kompetanser enn i klasserommet, og lærere påpeker ofte at den sosial dynamikk i gruppa endres.

Skolen skal bidra til at elevene utvikler naturglede, respekt for naturen og klima- og miljøbevissthet. De skal få oppleve naturen og se den som en kilde til nytte, glede, helse og læring. Elevene skal utvikle bevissthet om hvordan menneskets levesett påvirker naturen og klimaet, og dermed også våre samfunn. Overordna del 1.5

Gårdsarenaen tilbyr praktisk erfaring med landbruk, matproduksjon og ressursforvaltning og gjennom dette en forståelse av hvordan mennesket er avhengig av dyrking av og høsting fra naturgrunnlaget. Elevene kan gjøre praktiske og livsnære erfaringer som gir innsikt i natur, miljø, samfunn, arbeidsliv, historie og kultur.

Skolen skal legge til rette for læring for alle elever og stimulere den enkeltes motivasjon, lærelyst og tro på egen mestring. Overordna del 3.2

Arbeidsoppgavene på gården og kontakt med dyr og natur legger til rette for læring på gårdsarenaen. Det er vist at naturopplevelser og kontakt med dyr kan bidra til å bygge gode relasjoner, hjelpe barna med atferdskontroll, bidra til å utvikle sosiale, emosjonelle og etiske ferdigheter, gi en stressreduserende effekt og øke selvtillit og elevenes faglige prestasjoner Forskningsfeltet som studerer effektene av samhandling mellom dyr og mennesker kalles antrozoologi. Dersom du er interessert, kan du lese mer om dette her: Samspill mellom dyr og mennesker - Antrozoologi.

Eit godt samarbeid mellom skole og arbeidsliv aukar moglegheitene for at fleire skal kunne ta aktivt del i eiga opplæring og opparbeide tilhøyrsle til arbeidsliv og samfunnsliv. Overordna del 3.4

Elevane og lærlingane skal utvikle kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne meistre liva sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet. Dei skal få utfalde skaparglede, engasjement og utforskartrong. Formålsparagrafen

Gårdsarenaen vil gi mange elever innblikk i nye yrker og utdanningsveier, og på denne måten bidra til at elevene kan ta informerte valg om egen framtid. Dette beskrives som et sentralt poeng i arbeidet med det tverrfaglige temaet «Folkehelse og livsmestring» i læreplanverket.

Det mangler altså ikke på argumenter for å ta gårdsarenaen i bruk som læringsarena!

Klasse/trinn

Gården kan benyttes som utgangspunkt for læring i alle fag, tverrfaglig og på alle trinn.

Her finner du forslag og tips til undervisningsopplegg.

Gjennom gårdens årssyklus kan man enklere knytte teori og praksis sammen. De ulike årstidene har ulike elementer som kan benyttes som læring så vel som opplevelser. Om det er planting, høsting, lamming, slakt, vedlikehold eller andre elementer, kan dette godt legges inn i f.eks. matematikk på 10. trinn i kompetansemålet

«modellere situasjonar knytte til reelle datasett, presentere resultata og argumentere for at modellane er gyldige».

Eller på 6. trinn

«utforske mål for areal og volum i praktiske situasjonar og representere dei på ulike måtar».

Et viktig moment med å bruke gården, er at det gir opplevelser som elevene kan bruke i læringen. Det kan gi økt motivasjon, for eksempel i begynneropplæring i lesing og skriving.

Forskning og erfaring viser også at gårdsbesøk ofte gir sterk sosial læring, og fører til andre relasjoner mellom elevene enn på skolen.

Lurt å tenke på 

Disse ligger fastBestemmes på skolen
FormålInnholdet
KjerneelementerOrganisering av opplæringen
Grunnleggende ferdigheterArbeidsmåter og metoder
KompetansemålLæringsmål
SluttvurderingUnderveisvurdering

Enkeltelever/små grupper av elever

Mange elever strever med å tilpasse seg i klasserommet av ulike årsaker.

Erfaring viser at mange elever med utfordringer har stor nytte av å være på gård i deler av opplæringen. De opplever mestring og kan være annerledes enn i klasserommet. Mange elever som strever sosialt, kan få trening og oppleve sosial mestring på gården.

En annen erfaring er at elever oppleves annerledes på gård enn i klasserommet/ på skolen. Dette gir muligheter for sosial trening med medelever i en setting eleven kanskje mestrer bedre enn medelevene.

Dette regnes i de fleste tilfeller som alternativ opplæringsarena og krever vedtak etter opplæringsloven kap. 5 om spesialundervisning. Du kan lese mer om bruken av alternativ opplæringsarena hos Utdanningsdirektoratet.

Hva sier forskningen om Inn på tunet som et tilbud til elever?

Inn på tunet-gården som alternativ læringsarena for elever med spesialpedagogiske behov er tittelen på en mastergradsoppgave skrevet våren 2023.  Oppgaven retter seg mot lærere, både de med spesialpedagogisk bakgrunn og de med allmennpedagogisk bakgrunn. Hensikten med denne kvalitative studien var å undersøke hvordan Inn på tunet kan bidra som alternativ opplæringsarena for elever med spesialpedagogiske behov.

Det ble gjennomført intervjuer med lærere, tilbyder av Inn på tunet, ansatte på gården, samt observasjoner av et Inn på tunet-tilbud til elever. Resultatene viste at elever som benytter gården som alternativ læringsarena kan få ulike former for læringsutbytte som handler om elevenes

  • Dannelse
  • Opplevelse av mestring
  • Sosioemosjonell utvikling

I tillegg fant studien at elevene

  • Utvikler sterkere empati
  • Skaper relasjoner
  • Lærer praktisk

I oppgaven kan du som gårdbruker, lærer, skoleleder m.fl. få et godt inntrykk av hvordan et Inn på tunet-tilbud fungerer i praksis.

Tilpasset opplæring på gård for elever på ungdomstrinnet

Forskningsinstituttet NORCE har i forskningsprosjektet “Tilpasset opplæring på gård for elever på ungdomstrinnet”, undersøkt hvordan Inn på tunet-gården kan benyttes i tilpasset opplæring. De har utført intervju med gårdbrukere, kontaktlærere, rådgivere og skoleledere ved fem ulike gård-skole tilbud i Norge. De har også undersøkt hvordan pedagoger og Inn på tunet-tilbydere opplever samarbeid om tilpasset opplæring.

Resultatene viser at elever som ikke klarer å få et godt utbytte av ordinær opplæring, vil i tilpasset opplæring på gård kunne erfare

  • En annen måte å lære på
  • Tettere relasjoner med både voksne og andre elever
  • Nye vennskap for elevene
  • Å utføre og mestre varierte, nyttige og meningsfulle oppgaver

Som et resultat av dette, vil dette bidra til at elevene får kunnskap og erfaringer som de kan ta med seg til klassefellesskapet, samfunnet og arbeidslivet. Elevene opplevde å få en annen type læring på gården, fordi de både måtte forstå og ta i bruk det de hadde lært gjennom nye og praktiske oppgaver. Resultatene viste også at inkludering i små fellesskap på gården kan være et viktig supplement til inkludering i basisklassen, som en utvidelse av tiltak om tilpasset opplæring i skolen.

“Gården som arena for tilpasset opplæring: Erfaringer med gård-skole-tilbud i et inkluderingsperspektiv”

Sjekkliste for lærere

  1. Se gjennom listen med eksempler på aktiviteter på gården og hvordan disse kan sees i lys av ulike kompetansemål. Se om du får noen tanker og ideer til hva som kunne være interessant å gjøre med elevene under gårdsbesøket.
  2. Besøk gården før besøket, eller snakk med gårdbrukeren for å diskutere hva som kan være aktuelt på det spesifikke gårdsbruket. Be bonden fortelle om hvordan en vanlig arbeidsdag ser ut og hvilke arbeidsoppgaver hen utfører, for å få innsikt i driften, og for å innhente informasjon for å kunne planlegge undervisningen rundt besøket.
  • Hvilke produksjoner har du på gården? Husdyr, planteproduksjon, økologisk drift …?
  • Hvilke aktiviteter kan elevene ta del i? Er det kanskje noe bonden trenger hjelp med som elevene kan få bidra med?
  • Hvilke dyr kommer elevene til å møte?
  • Hva er gårdbrukers rolle og ansvar under besøket, og hva er lærers?
  • Informasjon gårdbruker ønsker at du skal formidle til elevene før besøket knyttet til bekledning osv?

Vær bevisst på at gårdbrukeren har kunnskap om dyra, arbeidsoppgaver og driften av gården, mens du har kunnskapen til å se hvordan dette er relevant for læreplan og hvordan dette kan kobles sammen med annen undervisning. Velg hva dere skal bruke tid på under besøket ut ifra elevenes interesser og koblinger mot læreplanen.

  1. Bruk informasjonen fra samtalen som utgangspunkt for å lage et helhetlig undervisningsopplegg der gårdsbesøket er en av aktivitetene.
  1. Definer faglige og sosiale mål
  2. Hvilke aktiviteter trenger elevene å gjennomføre for å kunne tilegne seg kunnskapen og ferdighetene som trengs for å mestre målene? Planlegg forarbeid og etterarbeid knyttet til aktivitetene som skal skje på gården.
  1. Forbered elevene på besøket – hva skal de ha med, bekledning, hva de kommer til å oppleve, hvordan vi oppfører oss rundt dyr, store maskiner og landbruksbygninger og evt. informasjon fra gårdbruker.