Foto: Oskar Puschman

Et bærekraftig matsystem defineres av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) som et matsystem som gir matsikkerhet og nok næring til alle, og på en slik måte at det økonomiske, sosiale og miljømessige grunnlaget for å gi matsikkerhet og nok næring for kommende generasjoner ikke forringes. 

De landbrukspolitiske målene i Norge favner mange av elementene i de tre dimensjonene av bærekraft (miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft), og de sier noe om hvordan begrepet bærekraftige matsystemer kan forstås i vår kontekst.

De fire overordnede målene for norsk landbruk er:

  • matsikkerhet og beredskap,
  • landbruk over hele landet,
  • økt verdiskaping, og
  • bærekraftig landbruk med lavere utslipp av klimagasser.

I tillegg kommer målet for reindriften:

  • å utvikle en rasjonell og markedsorientert næring
  • bærekraftig på lang sikt

Her presenterer vi hvilken rolle vi har i arbeidet med å gjøre matsystemet mer bærekraftig og hvordan ordninger og tilskudd vi forvalter påvirker de ulike aspektene av bærekraft i det norske matsystemet.