Til hovedinnhold

Bedre miljøregistrering i skog

Som del av en evaluering og videreutvikling av Miljøregistreringer i skog (MiS) har Landbruksdirektoratet sett på muligheten for gjenbruk av data fra annen naturregistrering slik at framtidig kartleggingsoppgaver kan gjøres raskere og billigere.

God og oppdatert kunnskap om natur er avgjørende for å sikre god planlegging og gode og helhetlige løsninger for både store og små prosjekter og tiltak. Natur i Norge (NiN), som er utviklet av Artsdatabanken, er et type- og beskrivelsessystem for all variasjon i naturen. Stortinget påpeker at NiN skal legges til grunn for all kartlegging av naturtyper i offentlig regi i Norge. Selv om Stortinget omtaler kartlegging i offentlig regi, har Landbruksdirektoratet besluttet at også MiS-kartleggingen skal ta i bruk NiN sitt type- og beskrivelsessystem og fra 2017 ble dette implementert i MiS.

Forbedret veileder 

Miljøregistreringer i skog (MiS) er skogbrukets kartleggingsopplegg for å skaffe informasjon om de viktigste miljøkvalitetene i skogen. Landbruksdirektoratet har flere prosjekter på gang for å evaluere ulike aspekter ved MiS-kartleggingen. Formålet er blant annet å forbedre den første versjonen av kartleggingsveilederen for MiS basert på NiN-metodikken

Miljøkartlegging av skog. Her er det funnet tysbast på kalkrik mark.   Foto Turid Asklund Trötscher.png
Miljøkartlegging av skog. Her er det funnet tysbast på kalkrik mark. Foto Turid Asklund Trötscher

Mer effektiv kartlegging 

Et av aspektene vi har undersøkt er om det er sammenfall mellom MiS-registreringene og annen naturregistrering som er basert på NiN.  Denne rapporten presenterer resultatene. 

Naturkartlegginger som bruker NiN skjer i dag i all hovedsak på oppdrag for Miljødirektoratet, eller i konsekvensutredninger. Og utføres etter Miljødirektoratets instruks for kartlegging. 

For å analysere hvor like kartleggingene er, er det etablert et referansekart med kartleggingsenheter etter NiN. I analysene er det sett på samsvar mellom dette kartlaget og Miljødirektoratets kartleggingsenheter og Miljødirektorates naturtyper innenfor samme område. 

Resultatene fra analysene kan du lese om i rapporten.

Dette og mange andre interessante temaer tas opp på Landbruksdirektoratets Kunnskapskonferanse torsdag 13. mars. Seminaret er digitalt og gratis. Om du ikke har anledning 13. mars, kan du se opptak i etterkant.