Formålet med overgangen var å gi økt beskyttelse for norsk produksjon og dermed styrke avsetningsgrunnlaget, gi mulighet for prisøkning for produsentene og øke selvforsyningsgraden.
Økt andel norsk knollselleri
Den tydeligste endringen har vi sett for knollselleri (også kjent som sellerirot). Norskandelen av knollselleri har økt betraktelig det siste året, fra 80 prosent i 2023 til 94 prosent i 2024. Økningen skyldes trolig innføringen av prosenttollsats. Det ble importert 122 tonn i 2024, en nedgang på hele 75 prosent sammenlignet med 2023.
Omsetningen av norsk knollselleri til dagligvare ligger på samme nivå som årene før. Markedsinformasjon viser derimot at storhusholdningsmarkedet, som tradisjonelt bruker mye knollselleri, har benyttet mer norsk vare enn import siden prosenttollsatsen ble innført.
Fortsatt høy norskandel for kålrot
Norge er omtrent selvforsynt med kålrot, og i 2024 var andelen norskprodusert kålrot av total omsetning på omtrent 97 prosent, rundt samme nivå som årene før. Det ble importert 314 tonn kålrot i 2024, som er en liten økning fra de tre siste årene. Dette skyldes i stor grad de lave lagerbeholdningene våren 2024 etter en svak sesong i 2023, og det ble derfor gitt tollnedsettelse for import.
Da høstingen av kålroten startet i juni 2024, ble varene for første gang merket med Nyt Norge, og det var stabil omsetning utover høsten. Lagerbeholdningene per 1. mars 2025 var hele 65 prosent større enn i 2024, og 18 prosent større enn i 2023. Det er altså god tilgang på kålrot denne sesongen.
Mindre import av isbergsalat
Omsetningen av norsk isbergsalat var fire prosent høyere i 2024 enn i 2023. Importen gikk samtidig ned med fire prosent, noe som innebar en økning i norskandelen sammenlignet med tidligere.
Hel isbergsalat er den av de fire grønnsakene med prosenttoll det importeres mest av. Om lag to tredeler av omsetningen av isbergsalat i 2024 ble importert, tilsvarende rundt 7 800 tonn. Kun to prosent av den totale importen ble importert med full tollavgiftssats. Det ble gitt generelle tollnedsettelser når det var lite eller ingen norsk isbergsalat tilgjengelig på markedet.
Liten økning i import av rødbeter
Norskandelen for rødbeter i 2024 var 84,9 prosent, som var en liten nedgang fra året før. Det ble samtidig importert 151 tonn, en liten oppgang fra 133 tonn i 2023.
Økningen i import skyldtes at lagerbeholdningen av rødbeter var lavere ved inngangen til 2024 enn året før. Det ble tomt for norske konvensjonelle rødbeter i april, og det ble deretter gitt redusert tollavgiftssats frem til og med 14. juni.
Begrenset effekt så langt av prosenttoll
Prosenttollen har hittil ikke påvirket markedet i stor grad, ettersom det har vært omtrent lik omsetning av grønnsakene som tidligere år. Likevel ser vi at det har blitt importert mindre av både knollselleri og isbergsalat, og at norskandelen derfor har økt. Lave lagerbeholdninger i starten av 2024 førte til mindre tilgang på norsk kålrot og norske rødbeter og behov for mer import. De nyeste lagertallene per mars 2025 viser at det nå er god tilgang på disse varene. Med enda bedre tid til produksjonsplanlegging for 2025 er forholdene lagt til rette for at prosenttollen vil få større effekt i år enn i fjor.
Du kan lese mer om markedet for disse grønnsakene, og andre norske jordbruksvarer i Markedsrapporten 2024.
Dette og mange andre interessante temaer tas opp på Landbruksdirektoratets Kunnskapskonferanse torsdag 13. mars. Seminaret er digitalt og gratis. Om du ikke har anledning 13. mars, kan du se opptak i etterkant.