Det bor i dag 1,6 millioner mennesker rundt Oslofjorden. Samtidig regnes området som et av de mest artsrike i hele Norge og mye av norsk matproduksjon skjer i nedbørfeltet til Oslofjorden. Regjeringen innførte i 2021 en helhetlig tiltaksplan for rensing av Oslofjorden med de viktigste prioriteringer fram mot 2026.

Landbruksdirektoratet forvalter en rekke virkemidler som skal bidra til økt vannkvalitet i norske vassdrag og fjorder. De viktigste tilskuddsordningene er regionale miljøtilskudd, spesielle miljøtiltak i jordbruket og tilskudd til drenering. På det juridiske området skal forskrifter med regionale miljøkrav, gjødselregelverk og forskrift om produksjonstilskudd bidra til at jordbruket tar miljømessige hensyn. Nasjonale miljømål og virkemidler for miljø- og klimaarbeidet i jordbruket er oppsummert i Nasjonalt miljøprogram 2023-2026.
Stor satsing på Oslo-fjorden
NIVA (Norsk institutt for vannforskning) har beregnet at jordbruket står for 44% av nitrogentilførselen fra land til Oslofjorden og er dermed den største nitrogenkilden. Til sammenlikning står skog for 16% og avløp for 22%.
Vannmiljø er derfor et prioritert miljøtema innenfor regionalt miljøtilskudd i de fylkene som påvirker vannkvaliteten i Oslofjorden. Jordbruksforetak i disse fylkene mottok totalt 335 millioner kroner etter å ha gjennomført vannmiljøtiltak i 2024. Dette tilsvarer 85% av de nasjonale midlene til vannmiljø gjennom regionalt miljøtilskudd.
Fungerer tiltakene?
En beregning gjort av NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) har beregnet effekten av tiltakene for å redusere næringsstofftilførselen til Oslofjorden i regionalt miljøprogram. Resultatene viser at innsatsen nytter. For Oslofjorden ser resultatene i 2020 og 2023 slik ut:
- Jordtap redusert med 30-55%
- Fosfor redusert med 20-40%
- Nitrogen redusert med 3-7%
Nitrogen-reduksjonen tilsvarer nitrogen fra 8700 storsekker med fullgjødsel.
Hva må bonden ofre?
For å bidra til reduserte utslipp må norske bønder være villige til omstillinger som kan bety noe reduserte avlinger og økte kostnader ved gjennomføring av tiltak, og for enkelte også tilleggsinvesteringer.
Oppsiden for både bonden og samfunnet, er mindre tap av jord og næringsstoffer, mulig mindre gjødselbruk, bedre vannkvalitet, økt biologisk mangfold og reduserte klimagassutslipp.
Fortsatt en vei å gå
En tilstandsrapport for Oslofjorden publisert i januar 2025 viser at fjorden fortsatt sliter, til tross for økt innsats de siste årene. Økosystemet har vært under press i så lang tid at det ikke lar seg reparere over natten.
Problematikken rundt forurensningen i Oslofjorden var tema på Lanbruksdirektoratets kunnskapskonferanse 13. mars. Konferansen belyste også tiltak og virkemidler for en bærekraftig nitrogenforvaltning i jordbruket. Her ble det vist til resultater i utredningen Nitrogen til nytte i jordbruket utført av Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet i samarbeid, og oppfølgingen av denne gjennom en helhetlig plan for god nitrogenutnyttelse.
Du kan se opptak av innleggene under avsnittet «Miljø og klima – næringsstoffer til glede og besvær» på nettsiden for Landbruksdirektoratets kunnskapskonferanse 2025