Tørkesommeren 2018 og uværet «Hans» i 2023 har hatt store konsekvenser for landbruket. Stadig hyppigere og mer ekstremvær gjør at både skogbruk, jordbruk og reindrift må gjøre en innsats for å bli mer robust i møte med klimaendringene.

Skog som tiltak for klimatilpasning
Skogen vår kan fungere som en sikring mot naturskader. I praksis omtales dette ofte som «vernskog», og innebærer ganske enkelt å opprettholde skogen bestemte steder og forvalte den med det formålet at skogen har en sikringsfunksjon.
Vernskog finner vi gjerne opp mot fjellet og ut mot kysten, som vern for annen skog, vern mot naturskade og vern for å sikre at utsatt og sårbar skog ikke selv blir ødelagt.
Trær kan beskytte mennesker og bebyggelse mot naturfarer som snøskred, steinsprang og jord- og flomskred.
Klimatilpasninger i jordbruket
Jordbruket må tilpasse seg både sakte endringer i temperatur og nedbør og de mer ekstreme værhendelsene som kommer stadig hyppigere. God agronomi og bedre jordhelse skal gjøre produksjonen mer robust og drenering bidra til å redusere erosjon og klimagassutslipp. Rensetiltak for å redusere forurensning fra jordbruket og sikring mot flom er andre virkemidler i kampen mot klimaskapte naturhendelser.
Hvordan håndtere beitekriser i reindriften
Reindriften merker allerede klimaendringene godt.
Reindriften i våre nordlige fylker har opplevd flere beitekriser de siste årene. Utfordringene med låste beiter og vanskeligheter med å finne mat har dessverre blitt et tilbakevennende problem for reinen. En gjennomgang av beredskapssystemet i reindriften, har sett på løsninger for å håndtere krisene mest mulig effektivt.
Les mer om tiltak for effektiv håndtering av beitekriser.
Les mer om den pågående beitekrisen i de nordlige fylkene.
Klimatilpasning i skogbruket, jordbruket og reindriften var blant mange temaer på Landbruksdirektoratets kunnskapskonferanse 13. mars. På konferansesiden kan du se opptak av innleggene under avsnittet «Klimatilpasninger i lys av værhendelser».