Oppbyggingen skjer ved at staten kjøper inn 15 000 tonn korn per år til staten eier 82 500 tonn mathvete. Dette tilsvarer om lag tre måneders forbruk av korn til bakerier, industri og husholdninger. Det er kun mathvete som skal beredskapslagres.
Du finner kunngjøring av konkurransen hos Doffin
Anskaffelsens formål er å sikre økt matforsyningsberedskap av mathvete for den norske befolkning i en situasjon hvor behovet for matkorn utover nasjonal produksjon ikke med sikkerhet kan dekkes gjennom import.
Staten kjøper lagringstjenester
Staten skal selv ikke eie lagerkapasitet, derfor kjøper man lagringstjenester hos kornhandlere og/eller matmelmøller.
Kontraktene skal ha en varighet på 25 år fra tidspunktet for oppstart.
Driftsoperatørene skal kjøpe inn korn for staten og lagre det sammen med sitt eget. Kvaliteten på beredskapskornet opprettholdes gjennom at det oppbevares og byttes ut som en del av den ordinære varestrømmen til driftsoperatørene.
Kontrakter som lyses ut nå har oppstart i 2024 og 2025
Det er noe ledig kapasitet på eksisterende kornsiloer, men på langt nær nok til å lagre 82 500 tonn for staten. Det må derfor investeres og bygges lagerkapasitet. Fra en driftsoperatør starter planleggingen av ny kapasitet til den er operativ, tar det tid - gjerne to til fire år.
– Mens kontraktene for 2024 og 2025 er avhengig av at det brukes eksisterende kapasitet, er vi for kontrakter med oppstart på et senere tidspunkt avhengig av at driftsoperatørene investerer i ny lagerkapasitet. Kontrakt med Staten vil gi en sikker inntekt for en lang periode. Det skal gi et insentiv for å investere i nye anlegg, både for egen virksomhet og beredskapslagring, sier seniorrådgiver Mari Vengnes i Landbruksdirektoratet.
Kontrakter med oppstart høsten 2026 og høsten 2027 vil lyses ut i august/september, og kontraktene for lagring fra 2028 og 2029 lyses ut tidlig 2025.
Slik skal statens beredskapslagring organiseres
Landbruks- og matdepartementet (LMD) har på vegne av staten det overordnete ansvaret for beredskapslagring av matkorn. Landbruksdirektoratet skal organisere og forvalte beredskapslagringen i samsvar med instruks fra LMD og skal inngå kontrakter med driftsoperatører som skal gjennomføre innkjøp og lagring av beredskapskornet.
Landbruksdirektoratet har gjennom to prosjekter utredet ulike tilnærminger til hvordan beredskapslagring av matkorn kan etableres, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
– Vi har utformet en beredskapsordning innenfor de rammene som departementet har gitt oss. Lagringen skal gjennomføres på en samfunnsøkonomisk fornuftig måte og påvirke konkurransen i minst mulig grad, og kjøp av lagringstjenester skal skje innenfor anskaffelsesregelverket, fortsetter Vengnes.
Interessert i å vite mer?
Til grunn for utformingen av beredskapslagringen ligger det to rapporter. Du finner dem her: Rapport 31/2022 Beredskapslagring av matkorn og Rapport 17/2023 Beredskapslagring av matkorn - Forslag til utforming.
Beslutningene fra regjeringene som ligger til grunn finner du her:
Hurdalsplattformen, under overskriften om Landbruk: Trygg mat og levende distrikt.
Statsbudsjettet for 2022, hvor det framgår at det skal bygges et lager på 2-3 måneder.
Statsbudsjettet for 2023, som sier at lageret skal tilsvare 3 måneders forbruk, og at det skal bygges opp i årlig med 15 000 tonn korn per år.