Prosjektet har oppnådd målsetningen om å "gjennom en overordnet analyse av jordbrukets bidrag til naturmangfold og kulturverdier, sett i sammenheng med andre goder jordbruket produserer, å gi mer kunnskapsbaserte anbefalinger om hvilke virkemidler, tiltak og prioriteringer som kan løfte fram disse for å nå nasjonale målsetninger".
Prosjektet har særlig fokusert på å belyse naturmangfold og kulturarv på jordbruksarealer og jordbrukets bidrag til disse godene. Betydningen/verdien av disse ikke-prissatte godene både ved bruk av ikke-monetære indikatorer og ved å verdsette velferdsbidraget (det samfunnsøkonomiske bidraget) produksjonen av disse godene gir befolkningen, er utdypet.
Prosjektet har undersøkt og beskrevet naturmangfold, kulturminner og kulturarv som genereres på jordbruksarealer i Norge og diskutert hvordan sektoren påvirker og skaper disse godene gjennom ulik drift før og nå.
Deretter har prosjektet undersøkt hvilken betydning (verdi) disse godene har for folk ved bruk av ulike indikatorer. En stor del av befolkningen bor på, i nærheten av og/eller har utsyn til jordbruksarealer og får potensielt nytte av natur- og kulturgodene i sitt nærmiljø. Gjennom en landsdekkende spørreundersøkelse, er det undersøkt hvilke typer fritidsaktiviteter folk bedriver på og i tilknytning til jordbruksarealer (innmark og utmark) og hvor ofte. Disse dataene viser ganske omfattende fritidsbruk.
Prosjektet har også undersøkt hva folk oppfatter som viktig elementer for et vakkert jordbrukslandskap. Ved bruk av en analyse av hvilke bilder folk tar av landskap og deler på Flickr, har prosjektet illustrert at jordbrukslandskap og viktige kultur- og naturgoder ofte er sentrale i folks bilder.
Basert på spørreundersøkelsen, har prosjektet anslått at den samfunnsøkonomiske verdien av landskapsestetikk, naturmangfold, kulturarv og rekreasjonsmuligheter, til flere milliarder kroner per år. Resultatene peker i retning av at slike ikke-prissatte goder bør tas mer hensyn til i støtteordninger til jordbruket enn i dag, noe også respondentene i undersøkelsen er positive til.
Prosjektet gjennomførte et sluttseminar, i synergi med to forskningsrådsprosjekter (LANDWELL og LandValUse), hvor tre presentasjoner ble gitt fra VERDIBALANSE-prosjektet.
Les mer om resultater fra prosjektet her:
Foredrag NIKU «Kulturarv som jordbruksprodukt» (juni 2023)
Foredrag NIBIO «Naturmangfold og kulturarv i jordbrukslandskapet» (juni 2023)
Foredrag MENON Economics «Jordbruket og viktige natur- og kulturgoder - en økonomisk analyse basert på en ny spørreundersøkelse»(juni 2023)
(Hovedrapporten fra prosjektet ligger øverst i "Faktaboksen").