Til hovedinnhold

Rundskriv 2022/31 UTGÅTT

Forskrift om tilskudd til siidaandeler og reinlag – kommentarer til regelverk

§ 6. Krav til søknaden

§ 6 

Reinlag eller leder av siidaandel skal sende søknad om tilskudd på skjema fastsatt av Landbruksdirektoratet. Søknaden skal sendes til statsforvalteren i det reinbeiteområdet siidaandelen eller reinlaget tilhører.

Søker må legge ved den dokumentasjon som fremgår av søknadsskjemaet. Søker er ansvarlig for at all nødvendig dokumentasjon legges ved søknaden.

Søknad om tilskudd med vedlegg må være levert innen 31. mai.

I særlige tilfeller kan statsforvalteren dispensere fra søknadsfristen.

Kilde: Forskrift om tilskudd til siidaandeler og reinlag(Lovdata)  

Kommentarer til krav til søknaden

Første ledd: søknad sendes på særskilt skjema

Leder av siidaandel eller reinlag må sende søknad om tilskudd på skjema som er fastsatt av Landbruksdirektoratet. Skjemaet finnes på direktoratets nettsider både som elektronisk skjema og som papirskjema. Søknaden leveres enten via Altinn (elektronisk) eller til statsforvalteren i reinbeiteområdet siidaandelen eller reinlaget tilhører (papir). Alle reinlag må sende søknaden til Statsforvalteren i Trøndelag.

Det er bare mulig å sende elektronisk søknad hvis siidaandelen/reinlaget har levert elektronisk MOR for tilskuddsåret. Enkelte av opplysningene fra elektronisk MOR blir automatisk overført til malen for behandling av elektroniske søknader om tilskudd. Er MOR levert på papir, må søker bruke søknadsskjema på papir.

Er siidaandelen ledet av ektefeller eller samboere i fellesskap, må begge ektefellene/samboerne skrive under på søknaden. Eventuelt kan den ene lederen underskrive på vegne av den andre etter fullmakt. Fremgangsmåten for dette er forklart i Tilskudd til siidaandeler og reinlag – søkerveiledning.

Er MOR levert på papir, må søker bruke papirskjema.

I felles siidaandeler som ledes av ektefeller/samboere sammen kreves det at begge ledere har skrevet under på søknaden, eventuelt den ene lederen underskriver etter fullmakt fra den andre lederen. Hvordan dette gjøres, er forklart i Tilskudd til siidaandeler og reinlag – søkerveiledning.

Andre ledd: krav til dokumentasjon

Krav til dokumentasjon fremgår i søknadsskjemaet under «Vedlegg». Det kan kreves forskjellig dokumentasjon avhengig av hvilke tilskuddsordninger søknaden gjelder. Det er for eksempel behov for kopi av skattemelding ved søknad om særskilt driftstilskudd til kvinner eller ektefelle-/samboertillegg.

Søker har ansvaret for å legge all nødvendig dokumentasjon ved søknaden innen søknadsfristen.

Søker må kunne dokumentere at han eller hun har rett på det tilskuddet det søkes om. I utgangspunktet skal den dokumentasjonen som er nevnt i søknadsskjemaet være nok. I noen tilfeller kan det likevel være aktuelt for statsforvalter å be søker om ytterligere dokumentasjon, jf. forvaltningsloven § 17. Statsforvalteren må vurdere hvilken dokumentasjon det kan være aktuelt å be om ut fra en vurdering av risiko. I slike tilfeller bør søker gis en rimelig frist for å sende inn dokumentasjonen. Dersom søker ikke kan dokumentere opplysningene i søknaden innen fristen, kan statsforvalteren  ikke innvilge tilskudd for grunnlag som ikke er tilstrekkelig dokumentert

Tredje ledd - søknadsfrist

Søknadsfristen for tilskudd til siidaandeler og tamreinlag er 31. mai.

Etter tredje ledd kreves at en fullstendig søknad er levert innen fristen. Nye søknader som blir sendt inn etter fristen vil avvises.

Søknad må være levert innen fristen

Det kreves at søknaden er levert innen fristen. Hvis søknaden leveres elektronisk, må den være sendt i Altinn innen 23:59 den 31. mai 2022.

Søknaden må være fullstendig

Søknaden anses for å være fullstendig når alle nødvendige vedlegg som er nevnt i søknadsskjemaet er lagt ved søknaden. Hvis det ikke er mulig å legge ved alle vedleggene elektronisk ved søknaden, må søker sende disse vedleggende til statsforvalter per post. Vedleggene skal være poststemplet innen fristen.

Statsforvalteren vil gjennomgå innsendt søknad og vurdere om den er fullstendig eller om det er behov for å etterspørre ytterligere dokumentasjon.

Fjerde ledd – dispensasjon fra søknadsfristen

Hvis siidaandelen/reinlaget av enkelte grunner ikke kan sende søknad innen 31. mai 2022, kan statsforvalteren dispensere fra søknadsfristen. Søknad om dispensasjon fra søknadsfristen bør sendes før søknadsfristen er utløpt. Er det særlige grunner som medfører at søknad om dispensasjon ikke kunne sendes før søknadsfristen, kan Statsforvalteren innvilge dispensasjon om de mener det er særlige tilfeller som tilsier at søker burde få dispensasjon, for eksempel akutt sykdom eller dødsfall i nær familie.

Dispensasjon fra søknadsfristen skal kun gis ved «særlige tilfeller». Det betyr at situasjonen som ligger til grunn for søknaden skal skille seg markant fra det normale og ligge utenfor siidaandelsleders kontroll. Eksemplene her kan være dødsfall, akutt sykdom og lignende.

Statsforvalteren sender kopi av dispensasjonsvedtak til Landbruksdirektoratet for orientering.

Fant du det du lette etter?