Til hovedinnhold

Beskrivelse av rapporter i eStil PT

Avviksrapport

Avviksrapporten viser alle tilfeller av:

  • avvik mellom søkers og saksbehandlers opplysninger i søknad om produksjons- og avløsertilskudd
  • avvik i avkrysningen for om slakteopplysninger skal inngå i tilskuddsberegningen
  • avvik mellom omsøkt og godkjent tilskuddsbeløp fordelt på de ulike tilskuddsordningene
  • avkortinger som er registrert på foretaket
  • hvordan søker og saksbehandler har svart på egenerklæringsspørsmålene
  • saksbehandlers begrunnelse, interne kommentar og kommentar til avvik

Øverst i rapporten oppgis 5 rader med følgende informasjon:

  • Første rad viser når rapporten er tatt ut og navnet på rapporten
  • Andre rad i rapporten viser hvilken søknadsomgang rapporten gjelder.
  • Tredje og fjerde rad angir «Fylke» og «Kommune».
  • I femte rad blir det oppgitt når datagrunnlaget for rapporten sist ble oppdatert. Dersom det er gjort endringer i en søknad i eStil-PT etter datoen som er oppgitt her, vil ikke disse endringene komme med i rapporten.

Saksbehandlerne kan bare hente ut rapport for sin egen kommune. Statsforvalterne har mulighet til å hente ut for hele fylket, eller for spesifikke kommuner i eget fylke.

Forklaring til kolonnene i rapporten

Kommunenummer: Kommunenummer.

Orgnr: Foretakets organisasjonsnummer.

Orgnavn: Foretakets organisasjonsnavn.

Status søknad: Viser hvilken status søknaden har i eStil-PT (f.eks. om den er mottatt, foreløpig godkjent eller utbetalt).

Del 1/Del2: Viser om avviket gjelder for søknad del 1 eller 2. I tilfeller hvor opplysningene ikke er knyttet til en gitt søknadsdel (dvs. for egenerklæring og avkorting), vises avviket under del 2.

Pkode: Viser hvilken pkode avviket gjelder, avvik i avkrysningen for om slakteopplysninger skal hentes og inngå i tilskuddsberegningen, hvilken tilskuddsordning avviket gjelder, hvilken type avkorting som er registrert av saksbehandler eller hvilket spørsmål om egenerklæring påfølgende informasjon gjelder.

Omsøkt verdi*: Søkers oppgitte verdi hentet fra søknadsskjemaet. For avkortinger er det saksbehandlers registrerte avkortingsbeløp i kroner som vises.

Kontrollert verdi*: Kommunens oppgitte verdi etter kontroll. Vises som en tilleggsopplysning i de tilfeller der kommunen har utført risikobasert kontroll av foretaket.

Godkjent verdi*: Kommunens godkjente verdi.

*For egenerklæring tilsvarer verdi = 0 at det er svart «nei» mens verdi = 1 betyr at det er svart «ja».

Differanse godkjent – omsøkt: Viser «Godkjent verdi» minus «Omsøkt verdi». Rapporten viser ikke tilfeller hvor søkers og saksbehandlers verdi for en gitt p-kode er lik, med unntak av egenerklæring (se nærmere forklaring under).

Saksbehandlers begrunnelse: Når saksbehandler har lagt inn en avkorting eller svart ulikt søker på egenerklæringsspørsmålene, vises begrunnelsen for dette i denne kolonnen. Hvis saksbehandler har lagt til «ingen avkorting» vises saksbehandlers begrunnelse for å ikke avkorte i denne kolonnen.

Kommunens kommentar til avvik på p-kode (ekstern): Viser saksbehandlers begrunnelse for hvorfor det er godkjent en annen verdi enn omsøkt. Dette er den begrunnelsen som er synlig i vedtaksbrevet til søker. Dette kommentarfeltet er obligatorisk for saksbehandler å fylle ut før søknaden kan ferdigbehandles.

Kommunens kommentar til avvik på p-kode (intern): Viser saksbehandlers begrunnelse for hvorfor det er godkjent en annen verdi enn omsøkt. Dette er den begrunnelsen som kun er synlig for saksbehandler. Dette kommentarfeltet er det ikke obligatorisk for saksbehandler å fylle ut.

Saksbehandlers interne kommentar: Viser saksbehandlers notater og interne vurderinger av søknaden. For eksempel kan saksbehandlers vurdering av en varselmelding stå her.

Spesielt om avvik i beregnet tilskuddsbeløp

Dersom det er avvik mellom tilskuddet som har blitt beregnet på bakgrunn av foretakets opplysninger og saksbehandlers opplysninger, vil tilfellet dukke opp i avviksrapporten.

Tilskuddsberegningen oppdateres på følgende tidspunkt:

Søker:

  • Når søker sender inn søknad
  • Når tilskuddet blir reberegnet som følge av oppdaterte satser (foreløpige[1] og endelige)
  • Når Landbruksdirektoratet henter inn oppdatert informasjon om antall slaktede dyr fra LDB[2]

Saksbehandler:

  • Når rapportgrunnlaget (datavarehustabellen) oppdateres.[3]
  • Når tilskuddet blir reberegnet som følge av oppdaterte satser.
  • Når Landbruksdirektoratet henter inn oppdatert informasjon om antall slaktede dyr fra LDB.

Tilskuddsberegning ved avvik i driftsfellesskapsavkrysning

Dersom søker har svart nei, og saksbehandler har svart ja:

  • For søker: Tilskuddsberegningen vises som vanlig
  • For saksbehandler: Tilskuddsberegningen viser 0 kr inntil det er overensstemmelse mellom driftsfellesskapsregistreringene. Når det er overensstemmelse mellom registreringene blir tilskuddet beregnet, og tilskuddsbeløpet framgår av rapporten.

Dersom søker har svart ja, og saksbehandler har svart nei vises ikke avvik i tilskuddet i rapporten. Det vises fortsatt avvik på egenerklæring. Avviket i tilskuddsberegningen vises ikke, fordi det i disse tilfellene sjelden blir en merutbetaling og det i så fall ikke er aktuelt å avkorte.


Tilskuddsberegning når foretak mangler driftstilknytning i eStil PT

Dersom et foretak ikke lenger har driftstilknytning når beregningen kjøres for saksbehandler, vil ikke eStil PT beregne tilskuddet for foretaket (hverken for søker eller for saksbehandler). I disse tilfellene vil avviksrapporten likevel kunne vise eventuelle avvik i pkoder og egenerklæringsinformasjon, men rapporten vil vise 0 kr i tilskuddsberegningen.

Spesielt om egenerklæring sprøytejournal og egenerklæring gjødslingsplan

I eStil PT skal foretakene svare på følgende spørsmål;

  • «Har foretaket ditt gjødslingsplan som oppfyller kravene i forskrift om gjødslingsplanlegging?»
  • «Har foretaket ditt journal over plantevernmidler som er brukt?»

I rapporten er spørsmålene omtalt som henholdsvis «Egenerklæring gjødslingsplan» og «Egenerklæring sprøytejournal». Som for egenerklæring driftsfellesskap, viser rapporten alle tilfeller hvor søker og saksbehandler har svart ulikt på disse spørsmålene. I tillegg viser rapporten også alle tilfeller hvor både søker og saksbehandler har svart «nei» på disse spørsmålene. Disse tilfellene er tatt med siden det i utgangspunktet skal avkortes dersom foretaket ikke har gjødslingsplan eller sprøytejournal.

I alle tilfeller hvor søker har svart «nei» på disse to spørsmålene, viser rapporten også hva søker og saksbehandler har svart på følgende spørsmål;

  • «Er foretaket ditt unntatt krav om gjødslingsplan?»
  • «Er det brukt plantevernmidler på arealene du søker tilskudd for?»

I rapporten er spørsmålene omtalt som henholdsvis «Egenerklæring gjødslingsplan unntak» og «Egenerklæring sprøytejournal unntak».

Dette er ment som en tilleggsinformasjon og her vises derfor alle variasjoner av besvarelser. Besvarelsen på disse spørsmålene vises fordi det ikke skal avkortes for manglende gjødslingsplan dersom søker har unntak fra kravet om gjødslingsplan. Tilsvarende skal det ikke avkortes dersom søker ikke har brukt plantevernmidler.

Spesielt om avkorting

I alle tilfeller der saksbehandler har ilagt foretaket en avkorting, vises avkortingen i avviksrapporten. Hva slags avkorting beløpet gjelder, kommer frem av kolonnen «Pkode» med følgende navn;

  • FEILOPPLYSNING: raden viser sum avkorting for feilopplysninger
  • GJOEDSELPLAN: raden viser sum avkorting for manglende/mangelfull gjødslingsplan
  • BRUDD_PLANTEVERNMIDDLER: raden viser sum avkorting for manglende/mangelfull føring av plantevernmidler som brukes
  • DYREVELFERDSLOVGIVNING: raden viser sum avkorting for brudd på dyrevelferdsregelverket
  • STRID_REGELVERK: raden viser sum avkorting for brudd på annet regelverk for jordbruksvirksomhet
  • INGEN_AVKORTING: raden viser sum avkorting lik null og saksbehandlers begrunnelse for å ikke avkorte.

Sum avkorting i kroner vises i kolonnen «Omsøkt verdi». Hvis det er lagt til «ingen avkorting» så står det null. Saksbehandlers begrunnelse for avkortingen eller for å ikke avkorte kommer frem av kolonnen «Saksbehandlers begrunnelse».

 
 

[1] Fra 2021 vil søkers tilskudd bli reberegnet som følge av oppdaterte, foreløpige satser.

[2] Landbruksdirektoratet klikker på «Reberegn søknader med nye slakteleveranser»

[3] Saksbehandlers tilskuddsberegning oppdateres bare i forbindelse med datavarehusgenereringa hvis det har vært gjort endringer i søknaden siden sist gang systemet lagret tilskuddsberegningen (dvs. at sist endret-datoen er etter dato for lagring i LAGRET_TILSKUDD-tabellen).

Fant du det du lette etter?