Til hovedinnhold

Opprett kjerneområde landbruk

Hvilke kriterier er relevante for utpeking av kjerneområder?

Jordbruksarealenes egnethet for matproduksjon 

Et områdes egnethet for matproduksjon avhenger av blant annet: 

  • jordsmonnets innhold, sammensetning, alder, struktur og dybde 
  • klima, med vekt på temperatur og nedbør 
  • terrengets hellingsgrad 
  • arealets størrelse og arrondering 

Noen jordbruksarealer er det viktigere å gi langsiktig forvaltning enn andre. Dette gjelder spesielt større sammenhengende jordbruksområder med god jordkvalitet og gunstig klima. Kartlagene Jordbruksareal (AR50) og Jordbruksareal (AR5) vil være godt egnet for å vise større sammenhengende jordbruksområder. Videre vil kartlaget «Jordkvalitet» i Kilden gi en god pekepinn på hvilke jordbruksareal som er best egnet for matproduksjon. I vurderingen av avgrensning for kjerneområde landbruk, vil det være viktig å se på jordbrukslandskapet som helhet. Dersom en del av jordbruksarealet har middels verdi og er en del av et større sammenhengende jordbrukslandskap, kan dette inngå i kjerneområdet. Dette vil være en skjønnsmessig vurdering.

Eksempel på kart

Fant du det du lette etter?