Ordningen er tredelt med tre ulike søknadsskjema, for: Jordbruksforetak, veksthusforetak og vanningslag. Ordningen gjelder månedene april 2022 – desember 2024 for jordbruks- og veksthusforetak. For vanningslag gjelder ordningen bare månedene april - oktober. Jordbruksforetak skal sende inn søknadsskjema bare en gang for hele perioden fra og med april 2022 og så lenge ordningen varer. For mer informasjon og spørsmål og svar om de ulike foretakene som kan motta støtte se sidene Jordbruksforetak, Veksthusforetak og Vanningslag.
Strømstøtte kan gis til foretak som oppfyller vilkårene for å motta produksjonstilskudd og/eller avløsertilskudd. Det innebærer blant annet at du driver vanlig jordbruksproduksjon på én eller flere landbrukseiendommer med de dyreslag eller de vekstgruppene det gis produksjonstilskudd og/eller avløsertilskudd for. Du disponerer husdyr og/eller disponerer og driver jordbruksareal aktivt.
Jordbruksforetak kan få strømstøtte for strømutgifter som går til foretakets jordbruksproduksjon.
Veksthusproduksjon
Strømstøtte kan gis til foretak som driver innendørs dyrking av vekster og som er registrert i Enhetsregisteret.
I tillegg må foretak ha strømutgifter til dyrking av noen av de følgende vekster som skal omsettes i markedet:
grønnsaker
frukt og bær
krydderurter og medisinske urter
blomster og prydplanter
planteskolevekster medregnet skogplanter, eller
ungplanter av blomster, prydplanter, frukt, bær og grønnsaker for utplanting på friland og for salg
Vanningslag
Strømstøtte kan gis til lag eller annen sammenslutning registrert i Enhetsregisteret som driver med vanning av jordbruksareal som disponeres av minst to jordbruksforetak. Hvis foretaket driver jordbruksproduksjon, eller produksjon i veksthus, er det ikke et vanningslag.
I tillegg må laget ha strømutgifter til vanning av jordbruksareal.
Beregningen av strømstøtte skjer etter følgende rammer
Jordbruk
Strømstøtte til det enkelte jordbruksforetak beregnes etter følgende formel, jf. forskriften § 5:
(stønadsgrunnlag – 70 øre/kWt ekskl. mva.) x 0,80 x 1,25 x antall kWt forbruk
Som stønadsgrunnlag benyttes gjennomsnittlig månedlig elspotpris for hvert prisområde slik denne er beregnet av Reguleringsmyndigheten for energi (RME).
Foretaket får kun støtte dersom stønadsgrunnlaget overstiger terskelverdien på 70 øre per kWt eksklusive merverdiavgift i det aktuelle prisområde.
Norge er delt inn i fem prisområder for strøm: Øst-Norge (NO1), Sør-Vest-Norge (NO2), Midt-Norge (NO3), Nord-Norge (NO4) og Vest-Norge (NO5).
Næringsdrivende kan få fradrag for inngående mva. Som følge av at merverdiavgift blir hensyntatt (verdien 1,25 i formelen), medfører det at foretaket i realiteten får full dekning for kostnader over 70 øre per kWt i foretakets prisområde.
(Stønadsgrunnlag – 70 øre/kWt ekskl. mva.) x 0,80 x 1,25 = støttesats i foretakets prisområde (som fremgår i våre vedtak om strømstøtte)
Med utgangspunkt i målepunkt(ene) foretaket oppgir i søknaden, blir prisområde for målepunkt(ene) og antall kWt forbrukt hentet inn direkte fra Elhub.
Jordbruksforetak kan få støtte for strømforbruk opptil 60 000 kWt i måneden. For perioden før oktober 2022 var forbrukstaket 20 000 kWt per foretak per måned.
Du kan få strømstøtte for 80 prosent av kostnadene over 70 øre per kWt eksklusive merverdiavgift. Du får ikke strømstøtte for elavgift, nettleie mv.
Veksthusforetak og vanningslag
Strømstøtte til det enkelte veksthusforetak og vanningslag beregnes etter følgende formel, jf. forskriften §§ 6 og 7:
(foretakets faktiske kostnader per kWt – 70 øre/kWt ekskl. mva.) x 0,80 x 1,25 x antall kWt forbruk
Støtte beregnes med grunnlag i foretakets faktiske strømkostnader. Nettleie og merverdiavgift inngår ikke i de faktiske strømkostnadene.
Foretaket får kun støtte dersom dets faktiske kostnader overstiger terskelverdien på 70 øre per kWt eksklusive merverdiavgift.
Næringsdrivende kan få fradrag for inngående mva. Som følge av at merverdiavgift blir hensyntatt (verdien 1,25 i formelen), medfører det at foretaket i realiteten får full dekning for sine faktiske kostnader over 70 øre per kWt.
I de tilfeller hvor foretaket har en prissikringsavtale og denne har direkte betydning for foretakets faktiske strømkostnader, skal resultatet av avtalen hensyntas når faktiske strømkostnader beregnes.
Strømstøtten blir beregnet med utgangspunkt i opplysningene foretaket oppgir i søknaden om strømkostnader per måned, strømforbruk per måned og eventuelle prissikringsavtaler. Ved en eventuell kontroll kan foretaket bli bedt om å dokumentere de oppgitte opplysningene.
Før du starter registreringen må du også kjenne til målepunkt-ID fra målepunkt som er knyttet til din jordbruks- og eller veksthusproduksjon, eller tilknyttet vanning av jordbruksareal. Målepunkt-ID er et unikt identifikasjonsnummer som alle strømmålere i Norge har. Nummeret består av 10 + 8 siffer. Målepunkt-ID begynner alltid med 7070575000 mens de siste åtte sifrene er en unik ID for din måler. Målepunkt-ID vil du finne på strømfakturaen din eller ved å logge deg inn på Elhub Min side.
For veksthus og vanningslag, må du i tillegg kjenne til månedlig strømforbruk og strømkostnader. Dersom foretaket har finansiell sikringsavtale, skal du laste opp resultatet av denne sammen med søknaden.
Vi anbefaler å starte med dette i god tid før søknadsfristen.
Strømstøtteordningen er tredelt med tre ulike søknadstyper; søknad for jordbruksforetak, søknad for veksthusforetak (én per kvartal), og søknad for vanningslag (én per periode).
Du skal bare sende inn søknadsskjema til den ordningen ditt foretak hører under.
Jordbruksforetak
Jordbruksforetak som ønsker støtte, trenger kun å sende inn søknadsskjema én gang for hele perioden april 2022 til og med desember 2024 . Om søknaden din blir innvilget, vil du være registrert som mottaker av strømstøtte fra du søkte til og med desember 2024.
Hvis du ikke har søkt enda, gjelder følgende frister:
Søknadsfrist 30. november 2023:
For å kunne få støtte fra og med juli/august/september 2023
Tilsvarende datoer gjelder dersom du allerede har søkt, men ønsker å gjøre endringer i søknaden din. Da må du melde ifra om endringer innen:
Frist for endring 30. november 2023:
For endringer som gjelder månedene juli, august og september 2023
Selv om fristene er kvartalsvise, vil utbetalingene skje i slutten av hver måned.
Veksthusforetak
Veksthus må sende inn én søknad for hvert kvartal det ønskes støtte for.
Fremover gjelder følgende frister:
Søknadsfrist 29. februar 2024:
Støtte for perioden oktober 2023 – desember 2023
Vanningslag
Vanningslag må sende inn én søknad for hvert kvartal det ønskes støtte for.
Fremover gjelder følgende frist:
Søknadsfrist 30. september 2023:
Støtte for perioden april 2023 — juni 2023
Hva du skal registrere
Jordbruksproduksjon
Registrere ny søknad
Gå til skjema for å registrere ny søknad. Her blir du bedt om å logge inn. Registrer ny søknad ved å klikke på “Jordbruksforetak”.
Figurs Strømstøtte Registrere ny søknad
Fyll inn kontaktinformasjon, velg målform og klikk «Neste».
I egenerklæring skal du bekrefte at du har en aktiv jordbruksproduksjon og at vilkårene for å motta støtte er oppfylt.
Du har også mulighet til å legge ved dokumentasjon til søknaden.
Sjekk at all informasjon er korrekt og send inn søknad ved å klikke «Send inn søknad og registrer målepunkt». Du vil motta kvittering på innsendt søknad i Altinn. Det er også mulig å se kvittering under Dokumenter når du går inn på søknaden din.
Legge til målepunkt
Etter at du har sendt inn søknaden, må du legge til målepunkt-ID som brukes i tilknytning til jordbruksproduksjonen og fra hvilken måned du har forbruk på oppgitt målepunkt og ønsker strømstøtte fra. Du må selv oppgi hvilke målepunkt som brukes i foretakets jordbruksproduksjon. På bakgrunn av målepunktet/ene du oppgir, innhentes strømforbruket som er registrert på disse målepunktene fra Elhub. Det er svært viktig at du kontrollerer at målepunkt-ID er riktig før du sender inn skjema. Støttebeløp beregnes basert på strømforbruk registrert på målepunkt som du har oppgitt i søknaden.
Dersom du også oppfyller vilkårene for å motta støtte etter ordningen for veksthusforetak, kan du også registrere målepunkt som knytter seg til din veksthusproduksjon. Du velger selv hvilken ordning du ønsker å motta støtte fra, men du kan kun motta støtte fra én ordning av gangen.
Du skal ikke oppgi målepunkt som utelukkende gjelder strømforbruk til andre næringer enn jordbruks- og eventuelt veksthusnæringen. Dersom deler av forbruket bak et målepunkt går til annen næring, skal du oppgi andelen (se nedenfor).
Dersom ditt foretak befinner seg i et prisområde hvor gjennomsnittlig strømpris for måneden er så lav at det ikke gis strømstøtte, er det ikke nødvendig å sende inn et søknadsskjema.
Dersom du mottar strømstøtte for alt strømforbruket ditt gjennom strømstønadsordningen for husholdninger, er det ikke nødvendig å sende inn et søknadsskjema.
Figur Strømstøtte Legg til målepunkt
Registrer strømforbruk til annen næring
I slutten av søknaden får du spørsmål om noen av de oppgitte målepunktene også knytter seg til «annen næring». Dersom dette er tilfellet, velger du «Ja» og oppgir den anslagsvise prosentandelen av strømforbruket som går til denne/disse næringen(e).
Figur Strømstøtte Registrer forbruk til annen næring
Veksthusproduksjon
Veksthusforetak søker støtte for hvert kvartal.
I skjemaet skal du først oppgi om du har en produksjon i veksthus av en eller flere av følgende vekster;
grønnsaker,
frukt og bær,
krydderurter og medisinske urter,
blomster og prydplanter,
planteskolevekster medregnet skogplanter, eller
ungplanter av blomster, prydplanter, frukt, bær og grønnsaker for utplanting på friland og for salg.
Videre skal du bekrefte at vilkårene for å motta støtte er oppfylt, at du oppgir faktiske strømutgifter, at produksjonen omsettes i markedet, at veksthusforetaket er nettkunde for sine målepunkt, og at du ikke oppgir forbruk og utgifter som du har fått kompensert strømstønadsloven.
I skjemaet skal du videre registrere målepunkt-ID for de målepunktene du har som er knyttet til veksthusproduksjonen. Du skal også oppgi strømforbruket du har hatt per måned. I tillegg skal du oppgi strømutgifter du har hatt per måned, eksklusive kostnader til nettleie, merverdiavgift og resultat av sikringsavtale. Dette oppgis per målepunkt.
Dersom foretaket har finansiell sikringsavtale skal resultatet av sikringsavtalen lastes opp som vedlegg til søknaden.
Beregning av støtte baseres på opplysningene du oppgir i søknaden.
Dersom du også oppfyller vilkårene for å motta støtte etter ordningen for jordbruksforetak kan du også registre forbruk og utgifter som knytter seg til din jordbruksproduksjon. Du velger selv hvilken ordning du ønsker å motta støtte fra, men du kan kun motta støtte fra én ordning av gangen.
Du skal ikke oppgi målepunkt som utelukkende gjelder strømforbruk til andre næringer enn jordbruks- og eventuelt veksthusnæringen dersom du oppfyller vilkårene etter både jordbruks- og veksthusordningen.
I søknaden får du spørsmål om noen av de oppgitte målepunktene knytter seg til «annen næring». Dersom dette er tilfellet, velger du «Ja» og oppgir den anslagsvise prosentandelen av strømforbruket som går til denne/disse næringen(e).
Dersom de faktiske strømutgiftene av foretaket ditt er så lave at det ikke gis strømstøtte, er det ikke nødvendig å sende inn et søknadsskjema.
Dersom du har fått strømstøtte for alt strømforbruket ditt over strømstønadsordningen for husholdninger, er det ikke nødvendig å sende inn et søknadsskjema.
Vanningslag
Vanningslag søker støtte for perioden som går fra april til oktober.
I skjemaet skal du først bekrefte at foretaket du søker om støtte for driver med vanning av jordbruksareal, og at det ikke driver aktivt med jordbruks- eller veksthusproduksjon. Videre skal du bekrefte at strømutgiftene du søker om støtte for gjelder strøm tilknyttet vanning av jordbruksareal i perioden du søker om støtte. I tillegg skal du bekrefte at du oppgir faktiske strømutgifter, at vanningslaget er nettkunde for sine målepunkt, og at du ikke oppgir forbruk og utgifter som du har fått kompensert strømstønadsloven.
I skjemaet skal du videre registrere målepunkt-ID for de målepunktene du har som er knyttet til vanning av jordbruksareal. Du skal også oppgi strømforbruket du har hatt per måned. I tillegg skal du oppgi strømutgifter du har hatt per måned, eksklusive kostnader til nettleie, merverdiavgift og resultat av sikringsavtale. Dette oppgis per målepunkt.
Dersom foretaket har finansiell sikringsavtale skal resultatet av sikringsavtalen lastes opp som vedlegg til søknaden.
Beregning av støtte baseres på opplysningene du oppgir i søknaden.
Du skal ikke oppgi følgende informasjon:
Du skal ikke oppgi målepunkt som utelukkende gjelder strømforbruk til annet enn vanning av jordbruksareal.
Sende skjema
Når du trykker "Send søknad" skal skjemaet sendes automatisk til Landbruksdirektoratet. Du får da bekreftelse på skjermen om at søknaden er sendt inn. I tillegg får du en bekreftelse i din innboks i Altinn. Sjekk at du har fått bekreftelse om innsendt søknad.
Mottak og behandling
Det er Landbruksdirektoratet som mottar og behandler opplysningene og fatter vedtak. Dersom det er behov for flere opplysninger, blir du bedt om å ettersende disse.
Innhenting av opplysninger
Reguleringsmyndigheten for energi (RME) og Elhub kan, uten hinder av taushetsplikt, gi opplysninger som er nødvendige for fastsetting av støtte.
Kontroll
Landbruksdirektoratet kan plukke ut ditt foretak til kontroll. Du må da kunne dokumentere opplysningene du oppgir i søknadsskjemaet, og at du oppfyller vilkårene for å motta strømstøtte. Dersom ditt foretak blir trukket ut i kontroll kan det ta lengre tid før en eventuell utbetaling av strømstøtte.
Svar
Du får vedtak om strømstøtte i din innboks i Altinn.
Utbetaling
Får du støtte, blir pengene automatisk overført til kontonummeret du har registrert i Altinn. I søknadsskjemaet kan du se hvilket kontonummer som er registrert på ditt foretak.
Jordbruksforetak
Utbetaling av strømstøtte skjer i slutten av hver måned. Foretaket får et brev i Altinn med vedtak om strømstøtte for hver måned. Vi gjør oppmerksom på at utbetalingstidspunktet vil kunne variere, og påvirkes av når søknaden blir levert, saksbehandlingskapasitet, kontroll og sakens kompleksitet.
Første måned det søkes støtte for
Søknadsfrist (for de som ikke har søkt enda)
Juli 2023
30. november 2023
August 2023
30. november 2023
September 2023
30. november 2023
Veksthusforetak og vanningslag
Landbruksdirektoratet vil som et utgangspunkt foreta løpende utbetalinger etter hvert som søknader mottas og saksbehandles. Hvor raskt utbetalingen av strømstøtte skjer, vil imidlertid påvirkes av når søknader blir levert, saksbehandlingskapasitet, kontroll og sakens kompleksitet.
Vekthusforetak
Periode det søkes støtte for
Skjema tilgjengeliggjøres
Søknadsfrist
Planlagt utbetalingstidspunkt*
Tredje kvartal 2023, juli 2023 — september 2023
Begynnelsen av oktober 2023
30. november 2023
Løpende utbetaling*
* Planlagt utbetalingstidspunkt vil variere. Tidspunktet er ikke fastsatt i forskriften.
Vanningslag
Periode det søkes støtte for
Skjema tilgjengeliggjøres
Søknadsfrist
Planlagt utbetalingstidspunkt*
April 2023 — juni 2023
Begynnelsen av juli 2023
30. september 2023
Løpende utbetaling*
* Planlagt utbetalingstidspunkt vil variere. Tidspunktet er ikke fastsatt i forskriften.
Viktige datoer
29
feb
Søknadsfrist:
Frist for veksthusforetak for å søke om støtte for oktober–desember 2023
31
des
Søknadsfrist:
Frist for vanningslag for å søke om støtte for juli-oktober 2023