Til hovedinnhold
Denne sida eksisterer på nynorsk

Søk tilskudd fra Klima- og miljøprogrammet 2026

Landbruksdirektoratet lyser ut 16 millioner til nasjonalt Klima- og miljøprogram (KMP). Vi ser etter prosjekter som gir nyttig kunnskap for bonden, og som raskt kan bli tatt i bruk.

Klima- og miljøprogrammet skal bidra til å nå landbrukspolitikkens målsettinger innenfor klima og miljø. Tilskuddet skal bidra til praktisk rettet kunnskapsutvikling som raskt skal komme til nytte for næringsutøverne og bidra til å:

  • Redusere klima- og miljøpåvirkningen fra jordbruket, gjennom god ressursbruk.
  • Øke klimatilpasningen.
  • Øke landbrukets miljøbidrag i form av naturmangfold og kulturmiljøverdier.

Prosjekter skal bidra til kunnskapsoverføring fra forskning til praktisk jordbruk og oppdatert rådgiving.

Hvem kan søke

Alle som arbeider med kunnskapsutvikling eller kunnskapsformidling og er registret i Enhetsregisteret kan søke om tilskudd. For eksempel:

  • Utrednings- og forskningsvirksomheter.
  • Fag- eller næringsorganisasjoner.
  • Andre foretak.

Hva kan det gis støtte til

Tilskudd kan gis til gjennomføring av prosjekter med nasjonal interesse. Prosjektene skal bidra til praktisk rettet kunnskapsutvikling gjennom utredninger eller informasjonstiltak.

Prosjekter kan ikke ha en varighet utover tre år, men det kan gis støtte til forprosjekter og/eller oppstart av lenger varende prosjekter.

Se mer om hvem som kan søke og hva det kan søkes om tilskudd til i retningslinjene under punkt 2 «Virkeområde», og i søkeportalen.

I tillegg til nasjonale prosjektmidler som er utlyst her, forvalter Statsforvalteren midler til regionale prosjekter med egne søknadsfrister. Les mer om KMP generelt her.

Søknadsfrist

15. september 2025

Søk om midler til nasjonale klima- og miljøtiltak (KMP) her.

Føringer i jordbruksoppgjøret

Jordbruksoppgjøret 2025, Prop. 149 S (2024–2025), gir overordnede føringer for programmet. For 2026 er det følgende hovedprioriteringer: 

  • Prosjekter som bidrar til å styrke kunnskapsgrunnlaget knyttet til jordbrukets klimautfordringer. Dette gjelder både klimagassutslipp og klimatilpasning.
  • Prosjekter som utvikler kunnskapsgrunnlaget for oppfølging av vannforskriften, bl.a. for bedre målretting av tiltaksgjennomføringen.
  • Prosjekter som undersøker og tydeliggjør økologisk jordbruk sin spydspissfunksjon og prosjekter som undersøker klimaeffekten av økologisk jordbruk.

Prioritering av søknader

Det er stor grad av sammenheng mellom miljøtemaene. Jord er et viktig bindeledd mellom flere tema. Tiltak som for eksempel forbedrer jordstrukturen er gunstig for både jordhelse, klimagasser, klimatilpasning og reduserer avrenning. Naturbaserte løsninger, økt biologisk mangfold og reduksjon av fremmede arter kan på samme måte være relevante for flere miljøtema. Det er positivt om prosjektene ser ulike utfordringer og løsninger i sammenheng. Prosjekter av høy kvalitet som identifiserer og tetter aktuelle kunnskapshull, også utover det som skisseres under hvert tema, er relevante og kan prioriteres på tvers av kategoriene.

Kunnskapsutvikling innen komplekse problemstillinger krever ofte et tverrfaglig samarbeid mellom mange aktører hvor bonden er den mest sentrale. De beste resultatene får vi ofte når det er tett og god dialog mellom bonden, fagmiljøer og forvaltning om miljøfaglige råd, landbruksfaglige problemstillinger og hva som er praktisk gjennomførbart.

På vår nettside for Prosjekter og resultater finner du oversikt over prosjekter som har mottatt støtte i perioden 2020 – 2025 (velg «Nasjonale klima- og miljøtiltak (KMP)» i feltet «Alle ordninger»).

Under er det gitt aktuelle problemstillinger innenfor seks ulike miljøtemaer, som gjenspeiler miljøtemaer i Nasjonalt miljøprogram for jordbruket 2023–2026.

Viktige datoer

15

sep

Søknadsfrist:

15. september

Fant du det du lette etter?