Innhold på siden:
Ofte stilte spørsmål
Kommunen får ofte disse spørsmålene:
-
Kunstig lys er forbudt under selve utøvelsen av jakta, men det er tillatt å bruke kunstig lys under ettersøk av hjortevilt. Men det er krav om at jegeren varsler politi, jaktrettshaver og kommunen før bruk av kunstig lys tar til, jamfør viltloven § 20 fjerde ledd.
Dette gjelder imidlertid ikke dersom varsling i vesentlig grad vil forsinke ettersøket. I slike tilfeller kan begrunnet varsling om bruk av kunstig lys sendes de nevnte instanser umiddelbart etter avsluttet søk.
Jegeren har bevisbyrden for at påskytingen er lovlig, jamfør viltlovens § 20 fjerde ledd.
Av forarbeidene til loven fremgår at det i begrepet ettersøk må legges til grunn søk som finner sted dersom man ikke finner det påskutte dyret gjennom den umiddelbare undersøkelsen av og rundt skuddstedet.
Departementet kan ved forskrift bestemme at kunstig lys også kan brukes ved ettersøk etter andre arter enn hjortevilt.
-
Under ettersøk skal valdets kvote belastes selv om dyret finnes dødt og kjøttet ikke er brukbart. Etter at kommunen har bestemt at ettersøket er avsluttet, skal dyr som blir funnet dødt betraktes som fallvilt og ikke belastes valdets kvote.
-
Et påskutt dyr skal i utgangspunktet alltid anses som truffet. Det skal foretas et ettersøk dersom det ikke er mulig å konstatere at skuddet var et bomskudd.
Ettersøk skal alltid iverksettes når man kan konstatere at skuddet traff viltet eller når man ikke kan utelukke at det kan ha blitt truffet. I den siste gruppen faller alle tilfeller hvor viltet fortsetter videre uten synlige tegn på at det er truffet, samtidig som jeger ikke har dokumentasjon for det motsatte.
Hvis det kan konstateres at dyret er truffet skal ettersøk iverksettes og pågå inntil dyret er avlivet. Kommunen avgjør når et ettersøk avsluttes. Hvis dyret ikke viste tegn til at det er skadet skal det foretas grundige undersøkelser på skuddplassen med sikte på å finne ut om dyret er såret. Det må letes etter hårrester, blod og bensplinter. Skuddplassen skal markeres slik at det er mulig å finne ut hvor dyret var når skuddet falt.Hvis undersøkelsen ikke gir et klart svar, så skal godkjent ettersøkshund tilkalles til stedet og videre ettersøk gjennomføres. Lengden på søket med hund beror på skjønn, men selv om det ikke fins hår, blod eller benrester på skuddplassen skal ettersøk foregå over en så lang strekning at man er sikker på at dyret ikke er såret. Ettersøksjeger må særlig være oppmerksom på liggegroper som kan inneholde rester av blod. Hvis blod finnes i sporet, skal ettersøk foregå til dyret er avlivet eller kommunen avslutter ettersøket. Selv om det er sporsnø skal ettersøkshund tilkalles. Hunden kan da brukes til å stille dyret slik at ettersøksjegeren kan komme innpå og få dyret avlivet.