Til hovedinnhold

Rundskriv 2024/37

Forskrift om forvaltning av hjortevilt - kommentarer til regelverk

Kapittel 1. Formål og definisjoner

§ 1. Formål

§ 1

Formålet med denne forskriften er at forvaltningen av hjortevilt ivaretar bestandenes og leveområdenes produktivitet og mangfold. Det skal legges til rette for en lokal og bærekraftig forvaltning med sikte på nærings- og rekreasjonsmessig bruk av hjorteviltressursene. Forvaltningen skal videre sikre bestandsstørrelser som fører til at hjortevilt ikke forårsaker uakseptable skader og ulemper på andre samfunnsinteresser.

Kilde: Forskrift om forvaltning av hjortevilt - Lovdata

Kommentar til § 1

Denne bestemmelsen understreker formålet i viltloven som sier at viltet og deres leveområder skal forvaltes i samsvar med naturmangfoldloven og slik at naturens produktivitet og artsrikdom bevares. Forskriften skal bidra til at forvaltningen av hjortevilt ikke reduserer naturens produktivitet og mangfold på kort eller lang sikt. Alle hjorteviltartene er bidrag til naturens mangfold når de opptrer i bestandsstørrelser som er tilpasset sine respektive leveområder. Det er viktig at forskriften brukes sammen med andre virkemidler for å oppnå dette.

Den lokale forankringen skal sikre at lokale samfunnsinteresser som næring, rekreasjon, samferdsel og liknende blir lagt vekt på. Hensynet til biologisk mangfold og skogproduksjon/skogforyngelse er særlig aktuelt å vurdere i forhold til overbeiting. Rådyr, villrein, hjort og elg er alle i stand til å påvirke vegetasjonen betydelig med mulighet for indirekte følger. Farer og ulemper i trafikken forårsaket av hjortevilt samt skader på jordbruk og fruktdyrking er andre områder som viltforvaltningen, i tett samarbeid med andre sektorer, må ta hensyn til.

§ 2. Definisjoner

§ 2

I denne forskriften forstås med

  1. hjortevilt: elg, hjort, rådyr og villrein;
  2. tellende areal: det arealet som skal legges til grunn for beregning av antall fellingstillatelser;
  3. minsteareal: størrelsen på det tellende arealet som skal legges til grunn for hvert dyr det gis fellingstillatelse på;
  4. vald: et areal som etter søknad er godkjent av kommunen eller villreinnemnda for jakt på hjortevilt;
  5. jaktfelt: et mindre geografisk område innenfor et vald som jaktrettshaverne har avgrenset av hensyn til jaktutøvelsen;
  6. bestandsplanområde for elg og/eller hjort: et område bestående av to eller flere vald som samarbeider om å utarbeide bestandsplan for elg og/eller hjort. Godkjennes av kommunen etter søknad;
  7. villreinområde: et område avgrenset som den geografiske forvaltningsenheten for villreinbestanden;
  8. bestandsplan: jaktrettshavernes offentlig godkjente, flerårige plan med mål for bestandsutviklingen, og beskrivelse av den årlige avskytingen;
  9. jaktrettshaver: enhver som har jaktrett på en eiendom. Retten til å jakte tilhører grunneier hvis ikke annet er bestemt;
  10. Hjorteviltregisteret: nasjonal databank som ivaretar og tilrettelegger opplysninger for hjorteviltforvaltningen;
  11. sett elg og sett hjort: jegernes observasjoner av bestemte viltarter i sitt jaktfelt, registrert etter fastsatt instruks.

Kilde: Forskrift om forvaltning av hjortevilt - Lovdata

Kommentar til § 2

a) hjortevilt

Forskriften gjelder for elg, hjort, rådyr og villrein. Dåhjort er en introdusert hjorteviltart med en begrenset utbredelse i Norge, og omfattes ikke av denne forskriften. Dåhjort kan jaktes med grunneiers tillatelse i hele landet uavhengig av minsteareal, offentlig fellingstillatelse eller godkjent vald. Bestemmelsene i forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst, og forskrift om jakt- og fangsttider gjelder også ved jakt på dåhjort.

b) tellende areal

Tellende areal er det arealet som legges til grunn ved tildeling av fellingstillatelser. For rådyr, elg og hjort skal hovedsakelig arealer av produktiv og uproduktiv skog og arealer av myr under skoggrensa regnes med. For villrein er hovedregelen at alt areal over skoggrensa er tellende areal.

c) minsteareal

Begrepet har to rettsvirkninger: 1) Størrelsen på det tellende arealet som normalt skal ligge til grunn for hver fellingstillatelse som jaktrettshaverne har krav på. 2) Arealstørrelsen på det minste sammenhengende området som offentlig myndighet kan godkjenne som et vald. Minsteareal fastsettes av kommunen gjennom forskrift for elg, hjort og rådyr. For villrein regnes minstearealet ut ved divisjon av villreinområdets samla tellende areal med fastsatt fellingskvote.

d) vald

Det geografiske området som er offentlig godkjent for jakt på en eller flere hjorteviltarter, og som får tildelt fellingstillatelse fra kommunen eller villreinnemnda. Vald er den enheten som rapporterer fellingsresultater til det offentlige.

e) jaktfelt

Dersom et vald deles opp av jaktrettshaverne, for eksempel slik at flere jaktlag får tildelt hvert sitt jaktområde, kalles disse jaktfelt. Jaktfeltet er den geografiske enheten som rapportering av sett elg/sett hjort gjelder for.

f) bestandsplanområde

Et bestandsplanområde for elg og/eller hjort består av to eller flere vald som samarbeider om å utarbeide en bestandsplan for arten.

g) villreinområde

Det området som en villreinbestand bruker gjennom flere år, avgrenset som den geografiske forvaltningsenheten for bestanden.

h) bestandsplan

En flerårig, maksimalt femårig, plan som beskriver den årlige avskytingen av en hjorteviltart fordelt på kjønn og alder. Bestandsplanen skal også inneholde mål for artens bestandsutvikling. For elg og hjort kan vald eller bestandsplanområder med et areal på minimum 20 ganger minstearealet, søke kommunen om godkjenning av en bestandsplan. For villrein er det jaktrettshaverne gjennom villreinutvalget som utarbeider bestandsplan, som hovedregel for hele villreinområdet. Villreinnemnda behandler søknaden om godkjenning av bestandsplan for villrein.

i) jaktrettshaver

Retten til å jakte på egen eiendom tilhører grunneier hvis ikke annet er bestemt, jf. viltloven § 27. En grunneier kan avtale særskilt bortleie av jaktrett, men denne skal da være skriftlig, jf. viltloven § 28. I enhver form for avtale om utleie av en eiendom til jakt på hjortevilt bør det komme tydelig fram om leietager kun leier muligheten til å utøve jakt på eiendommen, eller om vedkommende også gis fullmakt til å foreta administrative endringer, som for eksempel å melde en eiendom inn eller ut av et vald.

j) Hjorteviltregisteret

Hjorteviltregisteret lagrer opplysninger om bestandsplanområder, vald og jaktfelt, og ivaretar statistikk fra jakt og jegerobservasjoner og fra vilt som dør av andre årsaker enn jakt. Hjorteviltregisteret legger til rette for utskrift av skjema for fellingstillatelse, fallviltregisteringer og sett elg og sett hjort. Registrerte data ligger åpnet tilgjengelig for innsyn på www.hjorteviltregisteret.no.

k) sett elg og sett hjort

Jegernes observasjoner av bestemte viltarter i sitt jaktfelt, registrert etter fastsatte retningslinjer. For vald uten jaktfelt, registreres observasjonene på valdnivå. Observasjonene registreres fortrinnsvis på Sett og skutt, www.settogskutt.no, men kan også sendes kommunen på fastsatt papirskjema

Fant du det du lette etter?