Til hovedinnhold

UTGÅTT - Søknadsåret 2023

Produksjonstilskudd og avløsertilskudd - søkeveiledning

Oversikt over endringer

Endringer som følge av jordbruksoppgjøret 2023

Jordbruksoppgjøret 2023 medførte endringer på en rekke områder. For produksjonstilskudd og avløsertilskudd fikk flere av tilskuddene endrede satser. Du finner de foreløpige satsene for søknadsomgangen 2023 (del 1 og del 2) i jordbruksavtalen 2023-2024 kapittel 6.6, 7 og 9.1. 

Husdyrtilskudd for ammegeit:

Ammegeit og sau har tidligere vært i samme satsgruppe for husdyrtilskudd, med felles intervaller og felles sats. I jordbruksoppgjøret ble det bestemt at ammegeit skal være i en egen satsgruppe med nye intervaller og satser. Se kapittel 7 i jordbruksavtalen 2023-2024 for nye satser og intervaller

Distriktstilskudd for grønnsaker i Nord-Norge

Det har blitt innført et tilskudd for frilandsgrønnsaker dyrket i Nord-Norge. Tilskuddet gis for antall kg frilandsgrønnsaker (ekskl. salat) solgt i løpet av søknadsåret. Se nærmere omtale i kapittel 8 i jordbruksavtalen 2023-2024.

Strukturdifferensierte tilskuddssatser for grønnsaks- frukt- og bærareal

For vekstgruppene grønnsaker, frukt og bær er det innført strukturdifferensierte satser på arealtilskuddet. Det betyr at det er høyere tilskuddssats for areal innenfor det laveste intervallet, enn for eventuelt areal i de høyere intervallene. Tilskuddssatsene og intervallene finner du i kapittel 7 i jordbruksavtalen 2023-2024. For vekstgruppene korn og grovfôr er det ikke strukturdifferensiering. Det vil si at for disse vekstgruppene er det lik tilskuddssats uavhengig av størrelsen på arealet.

Fordi det nå er strukturdifferensierte tilskuddssatser for vekstgruppene grønnsaker, frukt og bær, er det også nødvendig å oppgi i søknadsskjemaet hvorvidt man er i driftsfellesskap med andre foretak innenfor disse produksjonene. Se nærmere omtale av driftsfellesskap i kapittelet Egenerklæring – Driftsfellesskap

Tiltak på grunn av tørke:

Det varme og tørre været forsommeren 2023 gjorde at Landbruks- og matdepartementet, etter samtaler med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, besluttet å iverksette flere tiltak for å avhjelpe tørkesituasjonen. Hensikten med tiltakene var å legge til rette for at det blir nok grovfôr til vinteren.

De fastsatte tørketiltakene er avgrenset til å gjelde fylkene Innlandet, Oslo, Viken, Vestfold og Telemark, Agder og Rogaland. Tiltakene gjelder for vekstsesongen/søknadsåret/skadeåret 2023. 

Tiltakene som ble iverksatt omhandler regelverk for tilskudd ved produksjonssvikt, produksjonstilskudd i jordbruket og regionale miljøtilskudd (RMP). Innen produksjonstilskuddsordningen ble følgende tiltak iverksatt:

  • Produsenter som velger å ensilere kornavlingen (også der de høster hele planten) eller på annen måte benytter den som grovfôr (ved høsting eller beiting), kan søke og få innvilget arealtilskudd som korn. Det er gitt en generell dispensasjon fra kravet om at for å kunne motta beitetilskudd må hoveddelen av det daglige grovfôrinntaket tili dyret skje ved beiting, jf. forskrift om produksjons- og avløsertilskudd § 3 tredje ledd bokstav c. Dette gjelder ikke for tilskudd for dyr på utmarksbeite. Det vil ikke være nødvendig å søke dispensasjon. 
  • Arealer som er avsatt til økologisk grønngjødsling kan brukes til fôr eller beites uten at det vil få betydning for tilskuddet. 

Du finner full omtale av tiltakene i rundskriv 2023/25 Presiseringer for tilskudd ved produksjonssvikt, produksjonstilskudd og regionale miljøtilskudd – søknadsåret 2023. I rundskrivet gis det også presiseringer av ordinært regelverk som er relevante med tanke på tørkesituasjonen.
 

 

Fant du det du lette etter?