Til hovedinnhold

UTGÅTT Rundskriv 2019/33

Forskrift om tidligpensjon i reindriften – kommentar til regelverk

§ 13. Beregning og utbetaling av tidligpensjon

§ 13 

Tidligpensjon beregnes fra og med den måned kravene i ordningen er oppfylt og søknaden med all nødvendig dokumentasjon har kommet fylkesmannen i hende. 

Tidligpensjon utbetales månedlig. Det er ikke anledning til å overdra krav på tidligpensjon til eie eller pant. 

Beregnet beløp mindre enn 500 kroner per kvartal blir ikke utbetalt. 

Kilde: Forskrift om tidligpensjon i reindriften (Lovdata) 

Første ledd: oppstartstidspunkt 

I en klagesak har LMD tatt stilling til spørsmålet om oppstartstidspunkt. Spørsmålet i saken var hvilket tidspunkt alle vilkårene for tidligpensjon kunne sies å være oppfylt. Departementet legger til grunn at en avtale mellom søker og en annen reineier om overføring av siidaandelen, med fastsatt dato for overføring, kan være tilstrekkelig dokumentasjon på tidspunkt for når reinen er overført. Dette må likevel sendes til og kontrolleres av statsforvalteren, jf. § 12 andre ledd. Videre følger det i saken at reinen ble klipset for å synliggjøre overføringen. Dette må også være et krav.  Se også kommentarer til § 4.    

I denne saken kunne også statsforvalteren ha etterspurt annen nødvendig dokumentasjon, som avviklingserklæring på et tidligere tidspunkt.    

Tidligpensjonen er ikke pensjonsgivende inntekt. Det blir trukket skatt, og det betales trygdeavgift med lav sats. Muligheten for å ha inntekt i tillegg til tidligpensjonen sikrer at mottakeren kan opparbeide pensjonspoeng i tidligpensjonsperioden.  

Andre ledd 

Ingen kommentarer. 

Tredje ledd 

Ingen kommentarer. 

Fant du det du lette etter?