Til hovedinnhold

UTGÅTT Rundskriv 2019/33

Forskrift om tidligpensjon i reindriften – kommentar til regelverk

§ 4. Overdragelse og avvikling

§ 4 

Det er et krav for å oppnå tidligpensjon at siidaandelen er overdratt eller avviklet. Det skal foreligge skriftlig erklæring på at den/de som overdrar/avvikler ikke vil gjenoppta reindrift. Det kreves attestasjon fra fylkesmannen på at reinen er overført og eventuell dokumentasjon på at dyr er slaktet. 

Ny eier kan ikke være overdragerens ektefelle/samboer, foreldre eller søsken. 

Tidligere leder av siidaandel som har gått av med tidligpensjon kan ha inntil 20 rein i bevoktning i en siidaandel. Ektefeller/samboere kan til sammen ha inntil 30 rein. 

Kilde: Forskrift om tidligpensjon i reindriften (Lovdata) 

Første ledd: krav om overdragelse/avvikling 

Bestemmelsen fastsetter vilkår om at søkers siidaandel er overdratt eller avviklet. Vilkårene for overdragelse av siidaandel fremgår av reinl. § 15. Vilkårene for avvikling av siidaandel fremgår av reinl. § 16.    

Ved søknad om tidligpensjon må søker legge ved en skriftlig erklæring om at den/de som overdrar siidaandelen ikke vil gjenoppta reindrift. Det er ikke utarbeidet noe særskilt skjema for slik erklæring. Derfor skal erklæringen skrives som et vanlig brev med underskrift.   

For å kunne oppfylle kravet om å ikke eie mer enn 20/30 rein, jf. § 4 tredje ledd, må overføring eller slakting av reinen dokumenteres ved attestasjon fra statsforvalteren.    

I forskriften angis det ikke nærmere hva som må til for at søker skal kunne få den nødvendige «attestasjon fra fylkesmannen på at reinen er overført». I en klagesak fra 2017 anså LMD som en rasjonell løsning at en avtale mellom den som skal overføre rein og den som skal overta, med fastsatt dato for overføring, er tilstrekkelig dokumentasjon på tidspunktet for når reinen er overført. Avtalen kan lastes ned fra landbruksdirektoratets sine nettsider og må være signert. Overføring av rein bør gjøres synlig ved klipsing av reinen så snart som det driftsmessig lar seg gjøre.   

Informasjonen om at reinen er slaktet kan for eksempel innhentes fra slakterapporten som utførende slakteri sender til Landbruksdirektoratet.   

Andre ledd: ny siidaandelsleder 

Ny siidaandelsleder kan ikke være overdragers ektefelle/samboer, foreldre eller søsken. Dette er fordi det følger av formålet at ordningen skal bidra til å lette generasjonsoverganger.    

Tredje ledd: antall rein i bevoktning  

Antall rein siidaandelsleder og eventuelt ektefelle/samboer kan ha i bevoktning sjekkes mot godkjent melding om reindrift. Har leder og/ ektefelle/samboer flere rein enn de maksimale tallene i § 4 tredje ledd, mister søker retten til tidligpensjon.   

Fant du det du lette etter?