Til hovedinnhold

UTGÅTT Rundskriv 2019/33

Forskrift om tidligpensjon i reindriften – kommentar til regelverk

§ 16. Kontroll

§ 16 

Fylkesmannen eller den Landbruksdirektoratet gir myndighet skal føre kontroll med at utbetaling av tidligpensjon er i samsvar med denne forskriften. 

Søker er forpliktet til å gi nødvendige opplysninger og dokumentasjon og til å godta de kontrolltiltak som iverksettes. 

Kilde: Forskrift om tidligpensjon i reindriften(Lovdata) 

Første ledd: kontroll 

Kontroll som er hjemlet i forskriften kan for eksempel være å sjekke slaktedata og melding om reindrift for å kontrollere at reintallet mottaker av tidligpensjon har i bevoktning ikke overstiger 20/30. Slik kontroll kan foretas både før utbetaling av tidligpensjon for første gang, og ved senere år.    

Andre ledd: opplysningsplikt  

Det er ikke hjemmel i forskriften til å fremtvinge oppfyllelse av opplysningsplikten. Hvis hjemmel til å kreve opplysninger brukes, må det vurderes hvorvidt forholdet omfattes av fvl. § 14. Etter den sistnevnte bestemmelsen har forvaltningsorganet plikt til å oppgi  

hjemmel for pålegget om å gi opplysninger, og parten får adgang til å klage over pålegget hvis parten mener at det ikke finnes en plikt eller lovlig adgang til å gi opplysningene. Parten må gjøres kjent med klageadgangen i forbindelse med pålegget. Klage over slik pålegg kan også være muntlig, så lenge den fremsettes innen tre dager fra pålegget er mottatt.  

Fant du det du lette etter?