Til hovedinnhold

UTGÅTT Rundskriv 2019/33

Forskrift om tidligpensjon i reindriften – kommentar til regelverk

§ 3. Definisjoner

§ 3 

I denne forskrift menes med 

  1. referanseperiode; fem sammenhengende år der siste år er to år tilbake i tid i forhold til søknadsåret, 
  2. referanseinntekt; summen av: næringsinntekt fra reindrift og utbetalte sykepenger som er opptjent gjennom reindrift i referanseperioden, dividert på fem, 
  3. annen inntekt: lønnsinntekt, næringsinntekt og sykepenger som ikke er opptjent gjennom reindrift, utbetalte dagpenger, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger i referanseperioden dividert på fem, 
  4. samlet inntekt; summen av referanseinntekt og annen inntekt, 
  5. enbrukerpensjon; tidligpensjon som ytes leder av siidaandel, 
  6. tobrukerpensjon; tidligpensjon som ytes leder av siidaandel og dennes ektefelle/samboer, uavhengig av om siidaandelen er registrert på en eller begge ektefellene/samboerne. 

 

Kilde: Forskrift om tidligpensjon i reindriften(Lovdata) 

Bokstav a. referanseperiode  

Referanseperiode er fem sammenhengende år, der siste år er to år tilbake i tid beregnet fra søknadsåret. For eksempel, ved søknader som mottas i 2019 er referanseperioden årene 2013–2017. Referanseperioden er i utgangspunktet absolutt. Ved forhåndssøknad før årsskiftet og fullstendig søknad etter årsskiftet, kan referanseperioden likevel endres ett år frem, jf. § 14 andre ledd.   

Bokstav b. referanseinntekt  

Referanseinntekt er summen av næringsinntekt fra reindrift og utbetalte sykepenger som er opptjent gjennom reindrift i referanseperioden, dividert på fem.   

Bokstav c. annen inntekt  

Annen inntekt er summen av lønnsinntekt, næringsinntekt og sykepenger som ikke er opptjent gjennom reindrift, utbetalte dagpenger, uførepensjon og arbeidsavklaringspenger i referanseperioden, dividert på fem.    

Inntekten regnes ut tilsvarende som referanseinntekten overfor, bare med de inntekter som er nevnt under «annen inntekt». Heller ikke for denne gruppen skal alderspensjon inngå i beregningsgrunnlaget.    

Bokstav d. samlet inntekt  

Samlet inntekt er summen av referanseinntekt og annen inntekt.   

Bokstav e. enbrukerpensjon  

Enbrukerpensjon er tidligpensjon som ytes leder av siidaandel. I tilfeller hvor ektefeller/samboere har hver sin siidaandel, kan hver ektefelle/samboer få innvilget enbrukerpensjon.   

Bokstav f. tobrukerpensjon  

Tobrukerpensjon er tidligpensjon som ytes leder av siidaandel og dennes ektefelle/samboer. Tobrukerpensjon kan ytes uavhengig av om siidaandelen er registrert på én eller på begge ektefellene/samboerne. 

Fant du det du lette etter?