Til hovedinnhold

Rundskriv 2022/40 UTGÅTT

Forskrift om tilskudd til siidaandeler og reinlag – kommentarer til regelverk

Innhold på siden:

§ 1. Formål

§ 1 

Tilskudd til siidaandeler og reinlag skal bidra til å fremme en bærekraftig reindrift, kvalitet og produktivitet samt heve inntekten i næringen. 

Kilde: Forskrift om tilskudd til siidaandeler og reinlag (Lovdata)  

Kommentarer til formål 

Det overordnede målet med tilskudd til siidaandeler og reinlag er å fremme en bærekraftig reindrift. Dette er også formålet med reindriftsloven og hovedmålsetting i Meld. St. 32 (2016-2017) «Reindrift – Lang tradisjon – unike muligheter» (heretter stortingsmeldingen).

For å oppnå dette målet har reindriftsloven innført en rekke plikter for reindriftsutøvere, reinbeitedistrikter, reinlag og reindriftsmyndigheter. Tilskuddsforskriftens ordninger skal motivere reindriftsnæringen og andre aktører til å overholde pliktene i reindriftsloven og oppnå de overordnede målene. Bruk av de enkelte bestemmelsene i tilskuddsforskriften bør derfor ses i sammenheng med reindriftsloven § 1. Dette gjelder for eksempel vurdering av søknader om dispensasjon.

Siden ikrafttredelsen av reindriftsloven 2007 har de reindriftspolitiske målene blitt noe endret. Gjeldende reindriftspolitiske mål som fremgår av stortingsmeldingen, er blant annet:

  • Utvikling av reindriftsnæringen som rasjonell, markedsorientert næring som er bærekraftig i et langsiktig perspektiv
  • Utvikling av reindriftsnæringen som familiebasert næring, der familien kan utnytte det økonomiske handlingsrommet og frihet til å organisere egen drift
  • Optimalisering av produksjon med fokus på dyrevelferd og god kjøttkvalitet, og
  • Fokus på økologisk bærekraft og reintall.

Videre er det et mål med tilskuddsordningene å fremme kvalitet og produktivitet, samt heve inntekten i næringen.

Fant du det du lette etter?