Til hovedinnhold

Rundskriv 2022/40 UTGÅTT

Forskrift om tilskudd til siidaandeler og reinlag – kommentarer til regelverk

§ 14. Opplysningsplikt og kontroll

§ 14

Mottakere av tilskudd etter denne forskriften plikter å gi alle opplysninger som reindriftsmyndighetene finner nødvendig for å kunne forvalte tilskuddordningene, eller for å kunne oppfylle reindriftsavtalen.

Reindriftsmyndighetene fører tilsyn med at utbetalinger av tilskudd er riktige, og har adgang til all bokføring, korrespondanse og opptegnelser som vedkommer tilskuddet. For virksomheter som er pålagt revisjonsplikt kan reindriftsmyndighetene kreve revidert regnskap over utgiftene.

Kilde: Forskrift om tilskudd til siidaandeler og reinlag (Lovdata) 

Kommentarer til opplysningsplikt og kontroll

Første ledd: mottakere av tilskudd har opplysningsplikt

Etter § 14 første ledd har de som mottar tilskudd etter forskriften opplysningsplikt overfor reindriftsmyndighetene.

Bestemmelsen skal forstås slik at reindriftsmyndighetene (statsforvalteren, Landbruksdirektoratet og LMD) bare kan kreve opplysninger som er relevante for saksbehandlingen og den generelle forvaltningen av ordningen med tilskudd til siidaandeler og reinlag. Som oftest vil dette dreie seg om grunnlagsmateriale for å fatte selve vedtaket om tilskudd og informasjon som gjør det mulig å vurdere graden av måloppnåelse med ordningene. Dersom søker på tilskudd ikke etterkommer krav om opplysninger som er nødvendig for å avgjøre søknaden og/eller beregne tilskudd, må statsforvalter etter ordinære forvaltningsrettslige prinsipper vurdere om det skal gis helt eller delvis avslag. 

Andre ledd: reindriftsmyndighetene fører tilsyn med utbetalinger av tilskudd

Etter § 14 andre ledd har reindriftsmyndighetene hjemmel til å kontroller opplysninger fra søker av tilskudd.  Dersom det er behov for å kontrollere opplysninger etter at vedtaket er fattet, må kontrolltiltakene beskrives i tilskuddsbrevet.

Fant du det du lette etter?