Til hovedinnhold

Rundskriv 2022/40 UTGÅTT

Forskrift om tilskudd til siidaandeler og reinlag – kommentarer til regelverk

Endringer

§ 4 – Særlig om reintall

Ordet «distrikt» er erstattet med ordet «siida». Bakgrunnen for endringen er at det er mest hensiktsmessig å bruke samme terminologi som i reindriftsloven § 60, som denne forskriftens § 4 henviser til.

§ 8 – Særskilt driftstilskudd til kvinner

Ordningen er utvidet til også å gjelde kvinner som har vært lærling året før hun overtok siidaandelen. Dette på bakgrunn av at det var vanskelig for kvinner som var reindriftslærling året før hun tok over siidaandelen, å oppfylle vilkåret om å ha hatt reindrift som hovednæring.

Det er også kommet unntak fra kravet om reindrift som hovednæring i nytt andre punktum i andre ledd. Unntaket gjelder for kvinner som har vært lærling året før overtakelse av siidaandelen og hvor minst 50 prosent av hennes lønnsinntekt stammer fra arbeidet som lærling dette året.

§ 9 – Etableringstilskudd

Satsene for etableringstilskudd er økt. Satsene er endret fra inntil 80 000 kroner til inntil 120 000 kroner for det første året etter overdragelsen, og fra inntil 65 000 kroner til inntil 100 000 kroner per år de to neste årene.

§ 10 – Produksjonspremie

Satsene for produksjonspremie er nedjustert. Satsen er nå 38 prosent av beregningsgrunnlaget. Tidligere var det 39 prosent.

Det er også kommet et nytt andre ledd som fastslår at produksjonspremien for øvrige reineiere i siidaandelen beregnes av alle dokumenterte salgsinntekter. Salg av livdyr og frakt- og slaktekostnader inngår ikke som grunnlag for beregningen av produksjonspremien.

§ 12 – Simleslaktetilskudd

Det er opprettet et nytt tilskudd for simleslakt, hvor det innvilges tilskudd for slakt av simler som er over to år. Tilskuddsordningen gjelder kun for tilskuddsåret 2022/2023.

§ 13 – Ektefelle-/samboertillegg

Tidligere § 12 er nå blitt § 13. Inntektsgrensen for ektefelle- og samboertillegg er økt fra 200 000 kroner til 250 000 kroner.

Fant du det du lette etter?