Til hovedinnhold

Rundskriv 2022/40 UTGÅTT

Forskrift om tilskudd til siidaandeler og reinlag – kommentarer til regelverk

§ 9. Etableringstilskudd

§ 9 

Person som får overdratt eller opprettet siidaandel til seg før han eller hun har fylt 35 år, kan innvilges et etableringstilskudd på inntil 120 000 kroner det første året etter overdragelsen, og inntil 100 000 kroner per år de to neste årene etter overdragelsen. Hvis siidaandelen blir opprettet eller overdratt til ektefeller eller samboere i fellesskap, kan likevel eldste ektefelle eller samboer være over 35 år på tidspunktet for overdragelsen.

Den som søker om etableringstilskudd er fritatt fra inntektskravet i § 3 nr. 2.

Kilde: Forskrift om tilskudd til siidaandeler og reinlag (Lovdata) 

Kommentarer til etableringstilskudd

Første ledd: vilkår for etableringstilskudd

Formålet med etableringstilskudd er å få til smidige generasjonsoverganger ved at flere siidaandeler blir overdratt til personer under 35 år som ønsker å etablere seg med egen siidaandel.

Fra og med 1. juli 2021 omfatter bestemmelser også reindriftsutøvere som får opprettet en ny siidaandel etter reindriftsloven § 11.

For å få etableringstilskudd, må siidaandelsleder:

  • ha opprettet/overtatt siidaandel senest tre driftsår tilbake i forhold til søknadstidspunktet
  • ha vært under 35 år på tidspunktet for opprettelsen/overdragelsen

Siidaandelen må være opprettet eller overdratt

Tilskuddet innvilges kun til siidaandelsledere som får opprettet eller overdratt siidaandel til seg.

Dette er en endring i forhold til tidligere, da det bare kunne innvilges slik tilskudd for dem som fikk overdratt siidaandel. Endringen skjedde etter at avtalepartene ble enige om å likestille disse to gruppene reindriftsutøvere, jf. punkt 3.2.5 i reindriftsavtalen for 2021/2022.

Opprettelse av siidaandel skjer enten ved at siidaandelsledere i en siida/distrikt sammen bestemmer seg for å opprette ny siidaandel og utnevne en leder, eller, i sjeldne tilfeller, etter pålegg fra statsforvalteren om å opprette en eller flere nye siidaandeler for å vitalisere reindriften i siidaen. Opprettelse av siidaandeler er regulert i reindriftsloven § 11. Overdragelse av siidaandel kan skje blant annet ved salg, arv, gave mv., og er regulert i reindriftsloven § 15.

Da det er statsforvalteren som godkjenner opprettelse og overdragelse av siidaandel og registrerer opprettelsen/overdragelsen i sitt system, er det ikke nødvendig for søker å sende dokumentasjon på dette.

Tidspunktet for opprettelse/overdragelse av siidaandelen er den datoen som er påført i statsforvalterens vedtak om godkjenning av overdragelsen. For eksempel, kan det stå at «siidaandelen er overdratt med virkning fra 1. april 2021», selv om godkjenning av overdragelsen først gjøres høsten 2021.

Opprettelsen/overdragelsen må skje før søker fyller 35 år

Opprettelse eller overdragelse av siidaandelen må skje før søker har fylt 35 år. For eksempel, hvis statsforvalteren i oktober 2022 har godkjent en overføring av siidaandel med virkning fra 1. april 2022, kan søker fylle 35 år 2. april 2022 for å være berettiget tilskudd.

Kravet om å være under 35 år gjelder tidspunktet for opprettelsen/overdragelsen av siidaandelen. Om søker fyller 35 år i løpet av de tre første årene etter opprettelsen/overdragelsen, vil han eller hun fortsatt ha rett til etableringstilskudd i år 2 og 3.

Om felles siidaandel

I tilfeller hvor en siidaandel overdras til ektefeller eller samboere i fellesskap, slik at det blir en felles siidaandel etter reindriftslovens § 13, utbetales ett tilskudd. Ved slik overdragelse er det nok at den yngste ektefellen/samboeren er under 35 år på tidspunktet for overtagelsen.

Satser og beregning

Etableringstilskudd kan innvilges med 120 000 kroner det første året etter opprettelsen/overdragelsen, og med 100 000 kroner de to påfølgende årene. Satsene gjelder fra tidspunkt for opprettelsen/overdragelsen, uavhengig av om det fremmes søknad om etableringstilskudd fra første året.

Andre ledd: Fritak fra inntektskravet i § 3 første ledd nr. 2

De som søker om etableringstilskudd, trenger ikke å oppfylle kravet for minsteinntekt i forskriftens § 3 første ledd nr. 2. Det vil si at hvis søker ikke oppnår en avgiftspliktig inntekt på minimum 50 000 kroner fra salg av kjøtt fra rein i eget merke i tilskuddsåret, vil søker likevel ha rett på etableringstilskudd.

Søker som ikke oppfyller kravet til minsteinntekt har ikke rett til de andre tilskuddene i forskriften.

Fant du det du lette etter?