Til hovedinnhold

Rundskriv 2023/51

Stimuleringstilskudd til veterinærdekning – forvaltningsansvar og saksbehandling

Innhold på siden:

Vedlegg 1: Om vilkår om vaktdeltakelse

Til:

Landbruksdirektoratet

Postboks 56

7701 STEINKJER 

Vår ref: 14/1538

Dato 7. juli 2023                                               

 

 

Vilkår for at veterinærer kan motta stimuleringstilskudd

Det ble for tilskuddsårene 2021 og 2022 besluttet at kommuner som hadde utfordringer med å få nok veterinærer til å delta i klinisk veterinærvakt utenom ordinær arbeidstid, kunne sette vilkår om vaktdeltakelse for at veterinærene skulle kunne motta stimuleringstilskudd. 

Landbruksdirektoratet evaluerte erfaringer fra denne prøveordningen høsten 2022, og deres anbefaling var da at ordningen ikke burde videreføres. Departementet oppfattet at evalueringen avdekket argumenter både for og imot. Flere kommuner er positive, og mener verktøyet er viktig for å sikre en fungerende vaktordning. Samtidig er noen statsforvaltere av den oppfatning at ordningen kan medføre at midler som er øremerket veterinærdekningen på dagtid, i økende grad brukes til å sikre vaktdeltagelse. 

I august 2022 satte Landbruks- og matdepartementet (LMD) ned en arbeidsgruppe som skulle utrede tilgangen på veterinærtjenester i Norge. Landbruksdirektoratets evaluering nevnt over ble ferdigstilt underveis i dette utredningsarbeidet. Dermed besluttet departementet i brev fra desember 2022 at det ikke skulle gjøres endringer for 2023, og at ordningen videreføres inntil videre.

Rapporten om tilgangen til veterinærtjenester i Norge har omtalt stimuleringstilskuddet. Ett tiltak som arbeidsgruppen anbefaler at beslutningstakere vurderer, er at det «legges til rette for at tildeling av stimuleringstilskudd som hovedregel bør følges av en plikt til å delta i den kliniske veterinærvakten».

I bakgrunnsomtalen av dette tiltaket står det videre «Formålet med stimuleringstilskuddet er å støtte kommunale tiltak som bidrar til tilfredsstillende veterinærdekning på dagtid i områder som er næringssvake for veterinærtjenester. Selve stimuleringstilskuddet skal ikke brukes til finansiering av vaktordningen. Kommunene kan imidlertid, i utgangspunktet definert som en prøveordning, stille som vilkår for å få stimuleringstilskudd, at veterinæren deltar i den kliniske veterinærvakten. Arbeidsgruppen vil peke på at områder med svakt grunnlag for veterinærtjenester på dagtid ofte har minst like stor utfordring med å sikre tilfredsstillende bemanning i vaktordningen utenom ordinær arbeidstid. Det er derfor nærliggende å ha som hovedregel at veterinærer som får stimuleringstilskudd, også bør ha en plikt til å delta i vaktordningen.»

Stimuleringstilskuddets formål er å bidra til tilfredsstillende veterinærdekning på dagtid. Samtidig er det avdekket at det i de næringssvake områdene også er store utfordringer med deltagere til vaktordningen. Det er generelt nær sammenheng mellom bemanning i og utenfor ordinær arbeidstid.

Departementet mener at kommunene fortsatt bør ha mulighet til å sette vilkår om vaktdeltagelse innenfor rammen av tilskuddets formål. Som oppfølging av arbeidsgruppens tydelige råd, ber LMD om at Landbruksdirektoratet i sine rundskriv og annet relevant informasjonsmateriell klargjør at kommunene kan sette deltakelse i vaktordningen som vilkår for at veterinærer kan få stimuleringstilskudd. 

Med hilsen

Landbruks og matdepartementet


Eva H. Ellingsen Grendstad (e.f.)
avdelingsdirektør

Camilla Lysvåg
fagdirektør
 

Fant du det du lette etter?