Til hovedinnhold

Rundskriv 2021/32 UTGÅTT

Forskrift om tilskudd til veterinærreiser – kommentarer til regelverk

§ 3 Definisjoner

§ 3

I denne forskriften forstås med

  1. husdyr: Dyr som berettiger foretak avløsertilskudd.
  2. eget fremkomstmiddel: Bil, båt, scooter eller motorsykkel som veterinæren disponerer.
  3. leid skyss: Bil, båt, scooter eller motorsykkel som veterinæren ikke fører selv.
  4. rutegående fremkomstmiddel: Båt, tog eller buss som går i rute.

Kilde: Forskrift om tilskudd til veterinærreiser(lovdata)

Første ledd pkt. 1: Definisjonen av husdyr

Husdyr er definert som dyr som berettiger foretak avløsertilskudd. Dyreslagene som berettiger foretak avløsertilskudd fremgår av tab. 9.1 i   jordbruksavtale 2020-2021, og det er kun disse dyreslagene som kan gi grunnlag for reisetilskudd etter denne forskriften:  

  1. Melkeku
  2. Ammeku
  3. Øvrige storfe
  4. Melkegeit og melkesau
  5. Sau og ammegeit
  6. Avlsgris
  7. Slaktegris
  8. Verpehøne og avlsdyr av ender, kalkuner og gjess
  9. Hest
  10. Avlskanin
  11. Gås, kalkun og and
  12. Kylling og kalkun solgt som livdyr
  13. Slaktekylling
  14. Økologisk slaktekylling
  15. Revetispe
  16. Minktispe
  17. Hjort 

Nærmere definisjoner mv. av disse dyreslagene er gitt i kapittel 7.2.2 i siste jordbruksavtale.  

Målgruppen for tilskudd til veterinærreiser er husdyrprodusenter. I definisjonen av husdyr etter forskriften ligger det derfor en reservasjon mot at hobbydyr kan gi grunnlag for reisetilskudd. Dette fordi hobbydyr ikke gir foretak rett til avløsertilskudd.

Hvis foretaket driver vanlig jordbruksproduksjon med dyret som en del av denne produksjonen, vil behandling av dyret kunne gi rett på reisetilskudd. I dette ligger et krav om at foretaket må drive produksjon av dyreslaget i et stort nok omfang til at det kan ansees som “vanlig jordbruksproduksjon”, eller at andre dyreslag i tillegg gjør at foretaket kan ansees som husdyrprodusent med vanlig produksjon.

Hvis foretaket mottar produksjonstilskudd og/eller avløsertilskudd for dyreslaget som blir behandla, kan vi anta at foretaket driver vanlig jordbruksproduksjon. Det er likevel ikke et krav om at foretaket har søkt om produksjons- eller avløsertilskudd.

Husdyr er definert som “dyr som berettiger foretak avløsertilskudd”. Dette betyr ikke at foretaket må ha rett til avløsertilskudd, men at dyreslaget som blir behandla står i tabell 9.1 i siste jordbruksavtalen. Det kan altså gis reisetilskudd til besøk hos skoler eller andre offentlige eller private institusjoner som driver vanlig jordbruksproduksjon med det dyreholdet som dyret er en del av, selv om slike virksomheter ikke kan få avløsertilskudd.

Første ledd pkt. 2: Definisjonen av eget fremkomstmiddel

I definisjonene i § 3 av eget fremkomstmiddel fremgår det hvilke typer fremkomstmiddel man kan benytte for å få tilskudd. Det er altså kun reise med bil, båt, scooter og motorsykkel som berettiger tilskudd ved bruk av eget fremkomstmiddel. I det elektroniske skjemaet for å søke om reisetilskudd legges det til grunn at alle strekninger som ikke er foretatt med egen båt, leid skyss eller rutegående fremkomstmidler, er strekninger reist med egen bil.     

Første ledd pkt. 3: Definisjonen av leid skyss

I definisjonene i § 3 av leid skyss fremgår det hvilke typer fremkomstmiddel som kan benyttes for å få tilskudd. Det er altså kun reise med bil, båt, scooter og motorsykkel som berettiger tilskudd ved bruk av leid skyss. Bruk av andre fremkomstmidler enn de som er nevnt i definisjonen, gir ikke grunnlag for tilskudd. Det er viktig å merke seg at ved bruk av leid skyss kan ikke veterinæren selv føre fremkomstmiddelet. Leid skyss betyr at fremkomstmiddelet er leid med sjåfør, det vil si at sjåføren   er en annen person enn veterinæren. Hvis veterinæren leier en bil ute på ei øy og kjører den selv, skal det ansees som eget kjøretøy. Hvis veterinæren blir hentet og kjørt av rekvirenten, er det å anse som leid skyss. Merk at rekvirenten må ha drosjeløyve for å kunne ta betalt for kjøreturer på land. Med rekvirent mener vi husdyrprodusent som benytter veterinærtjenester.

Første ledd pkt. 4: Definisjonen av rutegående fremkomstmiddel

Ved bruk av rutegående transportmiddel er det ferje, rutegående båt, tog og rutebuss som berettiger tilskudd. Bruk av andre fremkomstmidler enn de som er nevnt i definisjonene, gir ikke grunnlag for tilskudd.  

Fant du det du lette etter?