Til hovedinnhold

Rundskriv 2021/32 UTGÅTT

Forskrift om tilskudd til veterinærreiser – kommentarer til regelverk

§ 7 Administrasjon, dispensasjon og klage

§ 7

Landbruksdirektoratet administrerer tilskudd etter denne forskriften. Vedtak om tilskudd fattes av fylkesmannen.

Fylkesmannen og Landbruksdirektoratet kan dispensere fra reglene i § 5 andre ledd, og i særlige tilfeller fra § 6 andre ledd.

Vedtak fattet av fylkesmannen kan påklages til Landbruksdirektoratet.

Kilde: Forskrift om tilskudd til veterinærreiser (lovdata)

Første ledd: Administrasjon og forvaltning

Landbruksdirektoratet har det overordnede ansvaret for å administrere tilskuddsordningen, herunder å forestå utbetaling av tilskuddet.

Det er statsforvalteren som er vedtaksmyndighet. Som hovedregel behandles søknadene automatisk av den elektroniske saksbehandlingsløsningen. Saksbehandler hos statsforvalteren kan imidlertid plukke ut søknader til manuell saksbehandling eller kontroll. I tillegg plukker saksbehandlingsløsningen ut søknader med avvikende innhold til manuell saksbehandling. At statsforvalteren er vedtaksmyndighet, innebærer at statsforvalteren er ansvarlig for både de automatisk og de manuelt behandla vedtakene.  

Andre ledd: Dispensasjon

Statsforvalteren og Landbruksdirektoratet kan gi dispensasjon fra vilkårene i § 5 andre ledd andre punktum, og i «særlige tilfeller» fra vilkårene i § 6 andre ledd. At det «kan» gis dispensasjon betyr nettopp dette og ikke at de «må» gi dispensasjon. 

At noe er et «særlig tilfelle» innebærer som hovedregel at det må være helt spesielt og uvanlig. Dispensasjonsadgangen er der for å gi en sikkerhetsventil for situasjoner lovgiver ikke så for seg da den aktuelle regelen eller vilkåret ble fastsatt. Det kan aldri gis dispensasjon i strid med formålet med en bestemmelse eller et vilkår.

Det er utdypet nærmere når det kan være aktuelt å dispensere, i omtalen av bestemmelsene det kan dispenseres fra.   

Tredje ledd: Klage

Det er klageadgang på vedtak i saker om tilskudd til veterinærreiser. Landbruksdirektoratet er klageinstans for vedtak som er fattet av statsforvalteren. 

Fant du det du lette etter?