Til hovedinnhold

Rundskriv 2021/32 UTGÅTT

Forskrift om tilskudd til veterinærreiser – kommentarer til regelverk

§ 6 Søknad

§ 6

Søknad om reisetilskudd skal være på det formatet og inneholde de opplysninger som Landbruksdirektoratet fastsetter.

Søknadsfristen er 90 dager etter at reisen det søkes om tilskudd for, ble gjennomført.

Søknaden overføres til fylkesmannen ved utgangen av måneden den ble sendt inn, og skal som hovedregel behandles i løpet av måneden etter.

Kilde: Forskrift om tilskudd til veterinærreiser (lovdata)

Første ledd: Format og innhold

Veterinærene søker om reisetilskudd for én og én reise i Dyrehelseportalen. En reise kan inneholde ett eller flere besøk. Bruk av obligatoriske felt i skjemaet sikrer at søker registrerer og sender inn alle reiseopplysninger som er nødvendige for å kunne beregne tilskuddet.   

En karttjeneste beregner reiseruten det kan gis tilskudd for og   reisetilskudd fra statsforvalteren. Beregningene tar utgangspunkt i opplysninger som veterinæren oppgir om den enkelte reise, slik som utgangs- og endepunkt, besøkspunkt, tid på reise med leid og rutegående fremkomstmiddel og utlegg. Beregningene skjer etter beregningsreglene som fremgår av forskriften og som er implementerte i løsningen.    

Kostnader som veterinæren har hatt til leid skyss skal dokumenteres. Søker må laste opp dokumentasjon på slike kostnader når de søker om tilskudd for reiser som inneholder bruk av leid skyssbåt eller drosje. Dersom veterinær blir fakturert for rekvirentskyss, skal dokumentasjon på dette også følge med. Merk at rekvirent må ha drosjeløyve for å kunne ta betalt for skyss med bil.

Dokumentasjon på utlegg ved bruk av rutegående transport og bom skal ikke legges ved søknaden, men    søkerne   skal ha slik dokumentasjon i regnskapet sitt, og statsforvalteren kan etterspørre dokumentasjonen ved eventuell kontroll.   

Andre ledd: Frist for å søke

Fristen for å søke om tilskudd er 90 dager etter at den enkelte reisen er gjennomført. Det betyr for eksempel at søknadsfristen for en reise med reisedato 1.1.2021 vil være 1.4.2021, og at søknadsfristen for en reise med reisedato 1.3.2021 vil være 30.5.2021.

Reiser som sendes inn via Dyrehelseportalen etter søknadsfristens utløp, går til manuell behandling hos statsforvalteren. Søker må legge inn en forklaring til fristoverskridelsen i søknaden, men kan ikke laste opp dokumentasjon som kan sendes inn sammen med søknaden. Statsforvalteren skal anse forklaringen som en søknad om dispensasjon fra søknadsfristen. Eventuell dokumentasjon må søker sende direkte til statsforvalteren via post eller e-post.   

Søknader som sendes inn etter søknadsfristen i § 6 andre ledd skal avvises, såfremt det ikke foreligger særlige grunner til å gi dispensasjon fra søknadsfristen. Det er søkers eget ansvar å sørge for at søknaden blir levert i rett tid.

For reiser hvor det er benyttet drosje eller leid skyssbåt, er det ikke mulig å sende inn søknad via Dyrehelseportalen uten at tilhørende dokumentasjon på utlegg følger søknaden. Dersom veterinær ikke mottar slik dokumentasjon innen 90 dager etter reisedato, kan statsforvalteren sette en individuell frist for innsending av søknader som inneholder slik dokumentasjon. 

Tredje ledd: Saksbehandler og saksbehandlingstid

Fylkestilhørigheten til det første rekvirentbesøket på reisen, avgjør hvilket fylke som mottar søknaden om tilskudd for reisen til behandling. Dette kan resultere i at flere statsforvaltere mottar søknader fra samme veterinær samme måned.   

Søknader som veterinærene sender inn via Dyrehelseportalen, blir overført til statsforvalteren rett etter utgangen av den måneden de er sendt inn. Deretter blir de liggende ubehandlet i Agros i 14 dager før de behandles automatisk, med mindre statsforvalteren eller saksbehandlingssystemet plukker dem ut til manuell behandling. 

Dersom den manuelle behandlingen ikke er ferdig innen en måned etter at statsforvalteren fikk oversendt søknaden, må søker få et foreløpig svar med opplysninger om antatt saksbehandlingstid i tråd med forvaltningsloven § 11 a, med mindre statsforvalteren allerede har kontaktet søker om manglende opplysninger eller dokumentasjon. 

Utbetalingen av tilskuddet vil skje automatisk etter at vedtaket er fattet og godkjent, og søker vil normalt ha fått pengene på konto innen en uke.  

Fant du det du lette etter?