Hvordan følge opp brudd på regelverket
Oppfølging av regelverket – når er det nytt enkeltvedtak?
En korrekt og effektiv prosess er viktig for at kommunen skal lykkes i sitt arbeid med å kontrollere at bestemmelsene i jordlova og konsesjonsloven overholdes. Det er derfor grunn til å være oppmerksom på hvilke avgjørelser som er å regne som enkeltvedtak, og hvilke som er såkalt prosessledende avgjørelser. Enkeltvedtak er det klagerett på og krav til forhåndsvarsel og begrunnelse, det er det ikke for prosessledende avgjørelser.
Saksbehandlingen etter jord- og konsesjonsloven begynner gjerne med en søknad, og ender med at forvaltningen fatter vedtak. Ofte er det stilt vilkår som krever oppfølging, enten i vedtaket selv eller etter loven. Et spørsmål som da melder seg, er når ulike former for pålegg fra forvaltningen som enkeltvedtak med klagerett, og hvilke som er å anse som avgjørelser man kan kalle for prosessledende avgjørelser, som det ikke er klagerett på.
Forvaltningsloven § 2 første ledd bokstav a definerer «vedtak» slik: en avgjørelse som treffes under utøving av offentlig myndighet og som generelt eller konkret er bestemmende for rettigheter eller plikter til private personer (enkeltpersoner eller andre private rettssubjekter). Enkeltvedtak er et vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer. Hvis Peder Ås får konsesjon for erverv av eiendom, får han en rettighet i vedtaket som er gitt av kommunen som er konsesjonsmyndighet.
At vedtaket er «bestemmende» betyr at vedtaket sier noe om at Peder Ås får en plikt eller en rettighet til å gjøre, avstå, eller innvilges noe. Det betyr videre at det er denne avgjørelsen som avgjør om Peder Ås får plikt eller rett til å gjøre noe. Et brev med pålegg om å sende inn dokumenter innen en gitt frist er ikke å regne som bestemmende, da dette ikke avgjør saken. Et forhåndsvarsel er heller ikke å regne som et enkeltvedtak, men et brev som forvaltningen sender ut i forkant av vedtak for at parten skal ivareta sine interesser før det fattes et vedtak i saken. Forhåndsvarsel er nødvendig i de tilfeller hvor parten ikke har hatt noen forandlending til å uttale seg før vedtak treffes, for eksempel ved søknad eller lignende.
Når en sak skal følges opp, må saksbehandler vurdere om innholdet i brevet utvider eller endrer det som Peder Ås allerede er pålagt eller har fått rettighet til i det opprinnelige vedtaket. Hvis kommunen trekker konsesjonen tilbake, må det for eksempel fattes et nytt enkeltvedtak. Dette er fordi han taper en rettighet. Som følge av at konsesjonen trekkes tilbake, skal det settes en frist for omgjøring av avtalen eller at eiendommen overdras til noen som lovlig kan erverve den, jf. konsesjonsloven § 16 tredje ledd. Merk at en slik frist bør settes i samme vedtak hvor konsesjonen trekkes tilbake, ettersom et påbud om å selge eiendommen også vil virke bestemmende for parten og dermed kreve nytt enkeltvedtak hvis fristen settes i et eget brev.
Hvis pålegget endrer eller utvider personens rettigheter og plikter sammenlignet med hva som følger av opprinnelige vedtaket, er det å regne som et nytt enkeltvedtak. Det samme gjelder hvis brudd på pålegget kan lede til ytterligere reaksjoner.