Til hovedinnhold

Rundskriv 2024-35

Veileder om oppfølging av brudd på jordlova og konsesjonsloven

Oppfølging av brudd på konsesjonsloven

Konsesjonsavslag, overtredelse av konsesjonsvilkår og manglende innsending av konsesjonssøknad er forhold som kan gi konsesjonsmyndighetene grunnlag for å bruke forvaltningsreaksjoner. Det er i konsesjonsloven §§ 16-20 man finner hjemmelsgrunnlagene for de reaksjonsmulighetene forvaltningen har for å følge opp brudd på loven.

Det er opp til konsesjonsmyndigheten å vurdere hvilken reaksjon som er riktig å bruke i det enkelte tilfellet. Loven gir hjemmel for å trekke konsesjon tilbake, erklære rettigheter for bortfalt, ilegge tvangsmulkt og å selge konsesjonspliktig eiendom etter reglene om tvangssalg.  

Der kommunen blir kjent med at et konsesjonsvilkår ikke er overholdt, er det opp til kommunen å vurdere om det er hensiktsmessig å ilegge tvangsmulkt eller trekke konsesjonen tilbake. Tilbaketrekning krever at vilkåret er av vesentlig betydning. Tvangsmulkt etter konsesjonsloven kan bare benyttes der et konsesjonsvilkår ikke er overholdt, og kan ikke benyttes for andre brudd på konsesjonsloven. Det er statsforvalteren som fatter vedtak om tvangsmulkt, og kommunen kan anmode statsforvalteren om at vedtak om tvangsmulkt kan fattes.

Dersom konsesjon er avslått fordi erververen ikke skal oppfylle lovbestemt boplikt etter konsesjonsloven § 5 annet ledd, skal erververen før det blir brukt reaksjoner ha fått velge om hen likevel vil oppfylle boplikten.

Statsforvalteren kan be tingretten tvangsselge eiendommen. Kommunen som førsteinstans i konsesjonssaken kan anmode Statsforvalteren om å begjære eiendommen tvangssolgt.

For utdypende veiledning viser vi til Landbruks- og matdepartementets rundskriv M-1/2021.

Tilbaketrekning av konsesjon

Tvangssalg

Bortfall av rettighet

Tvangsmulkt

 

Fant du det du lette etter?