Til hovedinnhold

Rundskriv 2023/44 UTGÅTT

Produksjonstilskudd og avløsertilskudd – forvaltningsansvar og saksbehandling

1. Hvem har ansvar for hva

Tilskuddsordningen må forvaltes i samsvar med forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket og generelle bestemmelser og krav i forvaltningsloven, regelverk for økonomistyring i staten, tildelingsbrev (TB) og instruks for økonomi- og virksomhetsstyring (virksomhetsinstruksen «Hovedinstruksen»). Forvaltningen av produksjons- og avløsertilskudd er delegert, og forvaltningen skjer på tre ulike nivå: Kommunen, Statsforvalter og Landbruksdirektoratet. Her finner du en oversikt over hovedoppgavene som det enkelte forvaltningsnivå har ansvar for.

Reglement for økonomistyring i staten har bl.a. som formål å sikre at statlige midler brukes effektivt. Reglementet og bestemmelsene gjelder for styring og oppfølging av de som forvalter statlige tilskuddsordninger. Kommunene er ikke en del av staten, men når de forvalter statlige midler vil reglementet for hvordan de skal gjøre dette gjelde også for kommunen. Landbruksdirektoratet har det generelle ansvaret for å klargjøre hvilke deler av reglementet som gjelder for forvaltningen av ordningene.

Kommunen

Det fremgår av forskrift om produksjons- og avløsertilskudd i jordbruket at kommunen er vedtaksmyndighet for produksjons- og avløsertilskudd. Det innebærer i grove trekk at kommunen har ansvar for å: 

Oversikten er ikke utfyllende, for en mer detaljert beskrivelse av kommunens oppgaver må dette dokumentet gjennomgås i sin helhet. 

Statsforvalteren

Statsforvalteren er forvaltningsnivået over kommunen, og har ansvaret for å: 

Se også i «Hovedinstruks» for oversikt over de overordna ansvarsområder for statsforvalter knyttet til tilskuddsforvaltningen generelt og forvaltningen av produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket spesielt. 

Oversikten er ikke utfyllende, for en mer detaljert beskrivelse av statsforvalters oppgaver må dette dokumentet gjennomgås i sin helhet. 

Landbruksdirektoratet

Det fremgår av forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket at Landbruksdirektoratet administrerer tilskuddene. Det betyr at Landbruksdirektoratet har ansvar for dette: 

  • regelverksforvaltning og -utvikling 
  • behandle klager på vedtak fattet av statsforvalter 
  • utarbeidelse av veilednings- og søknadsmateriell til søkere 
  • vedlikehold og videreutvikling av eStil PT (fagsystemet for registrering av søknad, saksbehandling og utbetaling av tilskudd) 
  • utarbeidelse av utfyllende kommentarer til regelverket 
  • utarbeidelse av instruks og retningslinjer for saksbehandling 
  • utarbeide forslag til endelige tilskuddssatser innenfor avsatte økonomiske rammer 
  • gjennomføre selve utbetalingen av tilskuddsmidlene 
  • føre regnskap for disponeringen av tilskuddsmidlene 
  • etablere internkontroll med oppgavene statsforvalter har ansvaret for

Fant du det du lette etter?