Til hovedinnhold

Rundskriv 2023/7

Tilskudd til veterinærreiser – forvaltningsansvar og saksbehandling

Oversikt over endringer

Endringer i forvaltningsinstruksen som følge av regelverksendringer

Med virkning for reiser gjennomført fra og med 1. januar 2023 har det kommet en endring i § 4 femte ledd i forskrift om tilskudd til veterinærreiser. Endringen åpner for at det kan gis tilskudd til reiser som foretas i forbindelse med embryoinnlegging på storfe. Reiser som foretas i forbindelse med embryoinnlegging på andre dyreslag enn storfe kan det fremdeles ikke gis tilskudd til. Det er viktig å merke seg at kun et begrenset antall veterinærer har kompetanse på embryoinnlegging, og at reiser med dette formålet av den grunn kan bli noe lengre enn reiser med andre behandlingsformål. Dette er et forhold statsforvalteren må ta hensyn til i sin kontrollvirksomhet. Geno har lagt ut en oversikt over embryoveterinærer på sine nettsider.

Med virkning fra 2022 innførte Landbruksdirektoratet en ny rutine som innebærer at statsforvalteren skal sende Landbruksdirektoratet kopi av vedtak i alle saker som gjelder dispensasjon fra regelverket for tilskudd til veterinærreiser. Landbruksdirektoratet vil presisere at statsforvalteren kun skal sende direktoratet saker hvor det helt eller delvis er innvilget dispensasjon.

Endringer i søknads- og saksbehandlingssystemet

Søknadsløsningen i Dyrehelseportalen

  • Veterinærene får varsel når de registrerer flere besøk til samme produsent som ikke kommer etter hverandre på reisen, og beskjed om å sjekke at rekkefølgen på oppgitte besøk er korrekt. Endringen ble gjort 1. september 2022.  
  • Veterinær får stoppende feilmelding hvis søknadsbeløpet som beregnes av løsningen er uendelig stort. Vi har sett at slike situasjoner kan inntreffe som følge av veistengninger der bare den ene kjøreretningen stenges. Endringen ble gjort 1. september 2022.  
  • Endring i menyoppsettet i søknaden gjør at veterinærene kan registrere strekninger reist med båt og skyssbåt med færre tastetrykk enn tidligere. Endringen ble gjort 1. september 2022.  
  • Popup-feltet for besøksikon i kart har fått informasjon om type besøk som er gjennomført, dvs. om det er et helse- eller seminbesøk. Embryobesøk kategoriseres her som seminbesøk. Endringen ble gjort 1. september 2022.  
  • Innsendte reisesøknader fryses og vil ikke påvirkes av endringer som skjer i kartet etter reisedato som følge av endringer i infrastruktur, bommer mv. Endringen ble gjort 1. september 2022.  
  • For reiser med reisedato 1.1.2023 eller seinere kan embryobesøk til storfe bli tatt med i ruta det gis tilskudd til. Nødvendige systemendringer for å legge til rette for dette ble gjort 1. september 2022.  
  • Veterinærene får varsel om at søknadsfristen nærmer seg for reisesøknadskladder der reisen er gjennomført for 30-90 dager siden. Veterinær får også opp lenke til disse kladdene, og kan enkelt gå inn og fullføre og sende inn søknadene. Endringen ble gjort 28. september 2022.  
  • Når veterinærene registrerer søknad for reiser der søknadsfristen er overskredet, får de opp et tekstfelt der de kan oppgi årsaken til at fristen er overskrevet. Feltet har fått gul bakgrunnsfarge for å bli mer synlig i søknaden. Endringen ble gjort 28. september 2022.  
  • Veterinærene kan lagre opplysninger om lokasjon og navn for private bommer de registrerer slik at disse opplysningene kan gjenbrukes i fremtidige reisesøknader. Endringen ble gjort 28. september 2022.  
  • Veterinærene kan hente opp og gjenbruke den sist registrerte prisen på en privat bompassering, forutsatt at det er mindre enn 3 måneder siden denne ble registrert. Hvis prisene er endret, er det veterinærens ansvar å registrere korrekt pris for bompasseringen. Endringen ble gjort 28. september 2022.  
  • Veterinærene må registrere alle besøk på reisen før de kan registrere en reisesøknad. Når de skal registrere et besøk, begynner de med å søke de opp dyreeier via et søkefelt i Dyrehelseportalen. Søk på dyreeier er forbedret slik at søket først lister opp treff i nærheten av veterinærens lokasjon. Endringen ble gjort 28. september 2022.  
  • Målestokk er lagt til i kart som viser reiserute og rute det gis tilskudd. Endringen ble gjort 23. januar 2023.
  • For å endre utgangs-, ende- eller besøkspunkt for en reise, kan veterinær søke opp korrekt adresse eller sted i feltet "Søk etter adresse eller sted", eller angi punktet direkte i kart. Når veterinær tidligere hadde søkt opp en adresse, og deretter flyttet på markøren i kartet under søkefeltet, forsvant ikke adressen fra søkefeltet. Dette var en feil som nå er rettet. Hvis veterinær flytter markør i kartet etter et adressesøk, forsvinner adressen fra søkefeltet, og det er markørens posisjon som vil bli lagret og brukt. Endringen ble gjort 23. januar 2023.
  • For å endre utgangs-, ende- eller besøkspunkt, har veterinær frem til nå kunnet søke opp en adresse eller et sted i feltet "Søk etter adresse eller sted", eller angi punktet direkte i kart. Nå kan feltet "Søk etter adresse eller sted" også brukes til å søke opp et geografisk punkt ved å oppgi koordinatsettet til punktet. Koordinater må oppgis i desimalgrader (Nord, Øst) i koordinatsystemet WGS84/EUREF89. Funksjonen gir Landbruksdirektoratet mulighet for å rekonstruere reiser i søknadsløsningens testmiljø i tilfeller der veterinær har angitt et punkt på reisen direkte i kart eller ved bruk av koordinater. Endringen ble gjort 31. januar 2023.  
  • Besøk til sports- og hobbydyr blir ikke lenger overført til søknader om reisetilskudd. Med besøk til sports- og hobbydyr mener vi besøk til dyr som disponeres av personer som ikke er registrert med et jordbruksforetak i landbruksregisteret. Slike besøk gjelder i hovedsak veterinærtjenester til hest, men kan også gjelde andre dyreslag som storfe, sau, geit, svin og fjørfe. Endringen ble gjort 31. januar 2023.
  • Visuelle effekter er forbedret for båt- og skyssbåtstrekninger og ikoner for å gjøre de mer synlige i kartet i søknaden. Endringen kommer i løpet av 2023. 

Saksbehandlingsløsningen i Agros

  • Tabellen for reiseopplysninger under «Søknadsopplysninger» fått lenke til et interaktivt kart som viser reiseruta og ruta som det kan gis tilskudd til for den enkelte reisesøknad. I tabellen er lenka koblet til reise-id’en for den enkelte reisesøknaden. Kartet har en cluster-funksjon som gjør det mulig å se alle ikon som ligger oppå hverandre i kartet. Vi gjør oppmerksom på at kartet som veterinærene har tilgang til i søknadsløsningen ikke har denne cluster-funksjonen. Endringen ble gjort 25. august 2022.
  • Beregning av fradrag i tabellen for reiseopplysninger under «Søknadsopplysninger» er rettet slik at den også inkluderer fradrag som er mindre enn et beløp som tilsvarer 40 kilometer multiplisert med ordinær sats. Endringen ble gjort 10. oktober 2022. 
  • Behandlingstypene «Inseminering» og «Embryoinnlegging» i pdf-vedlegg i Agros er erstattet med behandlingstypen «Seminbesøk». For behandlingstypen «Seminbesøk» oppgis det i tillegg om dette er en embryoinnlegging eller ikke. Endringen ble gjort 20. oktober 2022. 
  • Begrunnelse for overskredet søknadsfrist som veterinærene skriver i søknad har fått ny plassering i pdf-vedlegg i Agros. Begrunnelsen er nå plassert rett under melding om årsak til manuell saksbehandling, og er i tillegg satt inn i en egen tekstboks for å bedre synligheten. Endringen ble gjort 12. desember 2022. 

Kontroller for utplukk av søknader til manuell behandling

Når en og samme veterinær har gjennomført mer enn tre reiser på samme reisedato, plukkes reisene ut til manuell behandling. Reiser som er gjennomført som del av den kommunale vakten telles ikke lenger med i dette utplukket. Endringen ble gjort 12. desember 2022. 

Rapportverktøy

Et eget rapportverktøy for uthenting og systematisering av søknadsdata ble tatt i bruk 1. juni 2022. Verktøyet kan hjelpe statsforvalterne med å finne reisesøknader som bør kontrolleres nærmere.

Endringer i Landbruksdirektoratets kontonummertjeneste

Fra 11. november 2022 ble det gjort endringer i Landbruksdirektoratets kontonummertjeneste som gjør det mulig for nye veterinærforetak å registrere kontonummer via tjenesten selv om

  • veterinær ikke har sendt inn noen reisesøknader ennå
  • veterinær har sendt inn søknad, men den ikke er overført til Agros
  • foretaket ikke er registrert i landbruksregisteret

Hvis veterinær registrerer et organisasjonsnummer i kontonummertjenesten som ikke finnes i landbruksregisteret, vil det trigge registrering av foretaket i landbruksregisteret.

Tidligere måtte søknader om reisetilskudd være overført til Agros før et nytt veterinærforetak ble registrert i landbruksregisteret og veterinær kunne registrere kontonummer via direktoratets kontonummertjeneste.

Fant du det du lette etter?