§ 13. Større anlegg innen fjørfeavl og svineavl
§ 13. Større anlegg innen fjørfeavl og svineavl
I anlegg for svine- og fjørfehold med bløtgjødsellager med 2000 slaktegrisplasser eller mer, 750 avlspurker eller mer eller 40 000 plasser for fjørfe eller mer, skal det nyttes lagersystem eller teknikker som det kan dokumenteres at reduserer utslipp av ammoniakk (NH3) med 40 prosent eller mer sammenlignet med utendørs bløtgjødsellager uten dekke.
For anlegg for svine- og fjørfehold med bløtgjødsellager dimensjonert for 2000 eller flere slaktegrisplasser, 750 eller flere avlspurker eller 40 000 eller flere plasser for fjørfe, oppført etter 20. juli 2003, skal det tas i bruk innredningssystemer for husdyr som det kan dokumenteres at reduserer utslipp av ammoniakk (NH3) med 20 prosent eller mer sammenlignet med referansen. For anlegg for svinehold er referansen spalteplank på hele bingearealet, mens for burhøns er referansen anlegg hvor gjødselen lagres i husdyrrommet under burene. For anlegg med frittgående fjørfe er referansen fast underlag med strø og med drikkekar som vannkilde. Ved motstrid står dette leddet tilbake for lov 19. juni 2009 nr. 97 om dyrevelferd med tilhørende forskrifter.
Kilde:Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskriften)
Gjødselbrukforskriften § 13 gjennomfører krav i Göteborgprotokollen om reduksjon av forsuring, overgjødsling og bakkenært ozon, en protokoll under FN-konvensjonen om langtransportert grenseoverskridende luftforurensning.
FN-konvensjonen har utarbeidet veiledning til Göteborgprotokollen som beskriver aktuelle lagersystem, teknikker og innredningssystemer som reduserer utslipp av ammoniakk.
FN-konvensjonens veiledning til Göteborgprotokollen finnes her og her.