§ 15. Krav til spredetidspunkt
§ 15. Krav til spredetidspunkt
Spredning av organiske gjødselvarer er tillatt i følgende perioder dersom ikke annet er bestemt i medhold av denne forskriften, jf. § 31:
- I områder som ligger innenfor nedbørsfeltet som drenerer til kyststrekningen fra svenskegrensa til fylkesgrensa mot Agder, i perioden 1. mars til og med 1. september. Det skal samme år høstes eller etableres plantevekst etter siste spredning. I forbindelse med etablering av høstkorn eller andre vekster som skal etablere plantevekst før innvintring, er spredning tillatt frem til og med 15. september.
- I kommunene Stavanger, Sola, Randaberg, Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå i Rogaland fylke, i perioden 1. mars til og med 1. september. Det skal samme år høstes eller etableres plantevekst etter siste spredning.
- I Troms og Finnmark i perioden 1. mars til og med 1. november i kombinasjon med nedmolding. Spredning uten nedmolding på eng og annen grøde skal skje senest 1. september og det skal samme år høstes etter spredningen.
- I resten av landet, i perioden 1. mars til og med 15. september. Det skal samme år høstes eller etableres plantevekst etter siste spredning.
Spredning av organiske gjødselvarer er ikke tillatt på snødekket eller frossen mark.
Silopressaft kan spres frem til og med 15. september.
Kilde: Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskriften)
Vekstsesong og muligheter for å få ut gjødsel varierer med hvilken del av landet produksjonen skjer og det er derfor ulike grenser for ulike landsdeler. Det er overgangsordninger for denne bestemmelsen som i stor grad følger den samme geografiske inndelingen. Denne bestemmelsen må derfor leses i sammenheng med overgangsregelen i § 36. Videre kan Statsforvalteren etter § 31 fastsette andre spredefrister.
Følgende gjelder for jordbruksforetak uavhengig av landsdel:
- Silopressaft kan spres frem til og med 15.september uten påfølgende høsting eller etablering av plantevekst.
- Det skal ikke spres organiske gjødselvarer på snødekket eller frossen mark.
- Beiting regnes som høsting
Som hovedregel skal all spredning etterfølges av høsting eller etablering av plantevekst etter siste spredning. Hva som er sannsynlig tidspunkt for siste høsting eller etablering av plantevekst om høsten må vurderes konkret utfra tidligere erfaring. Spredning på arealer med levende planter må skje tidsnok til at det kan ventes en viss ettervekst som kan høstes eller beites samme år. Dersom foretakene som hovedregel ikke rekker gjødselspredning innen fristen på grunn av tidspunkt for skuronn/ høsting, må gjødselspredning skje om våren eller forsommeren. Dersom det allerede er undersådde fangvekster på arealet, er det ikke nødvendig å etablere ytterligere plantevekst etter siste spredning.