§ 2. Virkeområde
§ 2. Virkeområde
Forskriften gjelder lagring og bruk av organiske gjødselvarer og bruk av uorganiske gjødselvarer. Forskriften gjelder også håndtering av enkelte andre forurensningskilder som kan oppstå i jordbruksdrift, som vaskevann, planterester og silopressaft.
Bestemmelsene i forskriftens kapittel 2 gjelder bare for jordbruksforetak, ansvarlig for hestehold og ansvarlig for andre aktiviteter der det oppstår husdyrgjødsel. Med unntak av §§ 14, 17 første ledd og 18 første ledd gjelder kapittel 3 bare for jordbruksareal.
Forskriften gjelder ikke bruk av gjødselvarer i private hager, skolegårder eller tilrettelagte lekeområder. Bruk av gjødselvarer ved etablering og reetablering av slike områder er likevel omfattet. Forskriften gjelder ikke bruk av gjødselvarer i skog eller utmark.
Kilde: Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskriften)
Første ledd: Hvilke aktiviteter forskriften gjelder
Forskriften gjelder lagring og bruk av organiske gjødselvarer. Uorganiske gjødselvarer omfattes av den delen av regelverket som omhandler bruk, nærmere bestemt grensene for tilførsel av fosfor og areal gjødselvarer kan spres på. Krav til spredetidspunkt gjelder bare organiske gjødselvarer.
Andre ledd: Hvem og hvilke områder enkeltbestemmelser gjelder for
Kravene til oppsamling og lagring av organiske gjødselvarer i kapittel 2 gjelder bare for jordbruksforetak, ansvarlige for hestehold og andre aktiviteter der det oppstår husdyrgjødsel. Kapittel 3 inneholder bestemmelser om bruk av gjødselvarer. Disse bestemmelsene gjelder kun for jordbruksareal, med unntak av § 14 Gjødsling etter behov, § 17 første ledd som definerer tillatt spredeareal og § 18 første ledd som sier at vegetasjonssoner mot vassdrag ikke skal tilføres gjødselvarer. Disse tre nevnte paragrafene vil derfor gjelde for hele forskriftens virkeområde, og inkluderer dermed bruk av gjødselvarer på grøntarealer mm., se omtale av tredje ledd.
Tredje ledd: Områder forskriften dekker
Dette leddet forklarer hvilke bruksområder utenfor jordbruksareal som er omfattet av forskriften. Vanlig drift av arealer som private hager, grønnsaksdyrking i skolehager og tilrettelagte lekeområder er ikke omfattet av forskriften. Etablering og reetablering av slike områder er imidlertid omfattet av forskriften, da det kan kreve bruk av større mengder gjødselvarer. Overflatespredning med gjødsel i tråd med plantens behov eller et tynt lag toppdressing regnes ikke som reetablering. Det å legge på et tykkere lag med fosforrik gjødselvare på grasdekte grøntareal vil sees på som reetablering. Bruk av gjødselvarer med avløpsslam på slike areal vil også regnes som en reetablering, da avløpsslam må være del av dyrkingmedium eller nedmoldes. Det følger av gjødselvareforskriften hvilke typer gjødselvarer som kan markedsføres til slike områder både når det gjelder drift og etablering. Dette vil også utdypes mer i veileder til gjødselvareforskriften (mattilsynet.no).
Forskriften gjelder ikke bruk av gjødselvarer i skog og utmark. Bruk på slike områder er omfattet av det generelle forbudet mot forurensing i forurensningsloven § 7. I noen tilfeller vil gjødslingen være lovlig i henhold til forurensningsloven § 8 første ledd nr. 1. Dersom det skal gjødsles med overskuddsprodukter eller avfall vil imidlertid reglene om avfallshåndtering i forurensingsloven § 32 gjelde i tillegg, noe som kan medføre begrensninger med hensyn til hva som vil være tillatt. Ønsker en å bruke avløpsslam, biorest, biokull, aske eller andre gjødselvarer i skog og utmark bør Miljødirektoratet kontaktes for å gi veiledning om gjødslingen vil være lovlig. Dette gjelder også for bruk av gjødselvarer på opparbeidede områder i utmark som skogsveier, lysløyper, slalåmbakker, skytefelt og lignende. Det planlegges en egen forskrift om bruk av gjødselvarer i skog og utmark.