§ 36. Overgangsregler
§ 36. Overgangsregler
1. Spredetidspunkt
Frem til utgangen av 2026 er spredning av organiske gjødselvarer tillatt i følgende perioder:
a. I områdene som ligger innenfor nedbørsfeltet som drenerer til kyststrekningen svenskegrensa – Lindesnes, i perioden 15. februar til og med 1. november i kombinasjon med nedmolding. Spredning uten nedmolding på eng og annen grøde skal gjøres senest 1. september.
b. I kommunene Stavanger, Sola, Randaberg, Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå i Rogaland fylke i perioden 15. februar til og med 1. september.
c. I resten av landet, i perioden 15. februar til og med 1. november. Spredning uten nedmolding på eng og annen grøde skal gjøres senest 15. september.
Frem til utgangen av 2028 kan likevel virksomheter som ved forskriftens ikrafttredelse ikke hadde tilstrekkelig lagerkapasitet til å overholde krav til spredetidspunkt i § 15, spre gjødselvarer uten nedmolding på eng frem til og med 15. september, og med nedmolding frem til og med 1. november. Dette gjelder likevel ikke dersom det gjøres vesentlige endringer i driften som øker gjødselmengden og behovet for lagerkapasitet, herunder omlegging fra båsfjøs til løsdrift eller installasjon av melkerobot eller melkestall.
2. Beite godkjent som spredeareal
Innmarksbeiter godkjent som spredeareal i medhold av forskrift 4. juli 2003 nr. 951 om gjødselvarer mv. av organisk opphav § 24 nr. 1 andre ledd, skal anses godkjent som spredeareal etter denne forskrift såfremt arealet oppfyller definisjonen av innmarksbeite i § 3 bokstav i. Statsforvalteren kan ved enkeltvedtak likevel oppheve tidligere godkjenninger av innmarksbeiter som spredeareal dersom:
a. arealet ikke er dokumentert med kartbeskrivelse og kan påvises tilsvarende i terrenget,
b. gjødslingen har uheldige virkninger for natur- og kulturlandskapsverdier,
c. gjødslingen ikke kan skje på en forsvarlig måte, eller
d. arealet ikke beites men likevel tilføres gjødselvarer.
Innmarksbeiter kan frem til utgangen av 2027 tilføres mineralgjødsel uten at arealet er godkjent etter § 17 såfremt det foreligger gjødslingsplan fra 2022 eller 2023 som dokumenterer at arealet ble tilført mineralgjødsel før ikrafttredelse av denne forskrift.
3. Vedtak og forskrifter gitt i medhold av tidligere forskrift 4. juli 2003 nr. 951 om gjødselvarer av organisk opphav mv.
Enkeltvedtak og forskrifter gitt i medhold av forskrift 4. juli 2003 nr. 951 om gjødselvarer mv. av organisk opphav, oppheves ved ikrafttredelse av denne forskrift med mindre annet følger av bokstav b om godkjenning av beite som spredeareal.
4. Fosforgrenser
Bestemmelsene om begrensninger for tilførsel av fosfor på jordbruksareal i § 20 første, andre og tredje ledd trer i kraft 1. januar 2027. Frem til utgangen av 2026 skal mengden tilført fosfor ved bruk av fosforholdig gjødsel og annen plantenæring på fulldyrket og overflatedyrket jord, ikke overstige 3,5 kg P/daa. Statsforvalteren kan etter søknad gi tillatelse til tilførsel av mer enn 3,5 kg P/daa/år dersom foretaket dokumenterer et reelt behov, gitt avlingens fosforopptak og fosfornivåer i jord målt gjennom jordprøver.
5. Gjødslingsplan og gjødseljournal
Bestemmelsene om krav til gjødslingsplan i § 26 og krav til gjødseljournal i § 27 trer i kraft 1. januar 2026. Frem til utgangen av 2025 skal gjødslingsplanleggingen følge kravene i forskrift 1. juli 1999 nr. 791 om gjødslingsplanlegging.
6. Jordprøver
Jordprøver tatt før forskriftens ikrafttredelse skal anses som godkjent etter denne forskrift såfremt prøvestedene er kartfestet og det foreligger analyseresultat som slår fast jordart, pH, fosforinnhold målt som P-AL-verdi, og jordas innhold av organisk materiale (moldinnhold). Fra 1. januar 2030 skal det likevel foreligge jordprøver som oppfyller kravene i § 29.
7. Bruk av produkter med avløpsslam
Bestemmelser om bruk av produkter med avløpsslam i § 22 andre ledd bokstav e) og f) trer i kraft 1. januar 2030.
Kilde: Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskriften)
Første punkt: Spredetidspunkt
Denne bestemmelsen er overgangsregel for § 15 om spredetidspunkt. Frem til utgangen av 2026 er spredning av organiske gjødselvarer tillatt etter denne bestemmelsen og bokstav a-c for foretak i de ulike områdene. Dette innebærer at frem til og med 2026 vil være samme krav til spredning av silopressaft som for annen organisk gjødselvare. Bokstav b innebærer at spredning av organisk gjødsel i Jær-kommunene har frist 1. september. For spredning av silopressaft følger imidlertid fristen av § 15, som gir frist 15. september for slik spredning.
§ 15 inneholder krav til høsting eller etablering av plantevekst etter siste høsting. Dette kravet gjelder ikke i overgangsperioden som varer fram til utgangen av 2026.
Overgangsregelen for begrenset lagerkapasitet frem til og med 2028 (andre ledd) gjelder ikke dersom det gjøres vesentlige endringer i driften i perioden frem til 2028. Foretaket må da samtidig bygge ut lagerkapasiteten så den blir tilstrekkelig.
Andre punkt: Innmarksbeite godkjent som spredeareal
Første ledd: Bortfall av godkjenning og omgjøring av vedtak
Godkjenninger gitt i medhold forskrift 4. juli 2003 nr. 951 om gjødselvarer mv. av organisk opphav § 24 nr 1 andre ledd videreføres såfremt arealet oppfyller definisjonen av innmarksbeite etter ny forskrift § 3 («areal som kan nyttes som beite og som ikke kan høstes maskinelt. Minst 50 prosent av arealet må være dekket av grasarter eller beitetålende urter»). For areal som ikke oppfyller denne definisjonen vil den tidligere gitte godkjenningen bortfalle, og arealet kan ikke anvendes som spredeareal.
Dersom ett eller flere av forholdene som er nevnt i bokstav a-d er tilstede, kan statsforvalteren oppheve vedtak om godkjenning av innmarksbeite fattet etter forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav.
Andre ledd – overgangsregel for bruk av mineralgjødsel på innmarksbeite
Innmarksbeiter kan frem til utgangen av 2027 tilføres mineralgjødsel uten at arealet er godkjent etter § 17 så lenge det foreligger gjødslingsplan fra 2022 eller 2023 som dokumenterer at arealet ble tilført mineralgjødsel før ikrafttredelse av denne forskrift. Med mineralgjødsel menes også bruk av kalk.