§ 23. Melding om bruk av gjødselvarer med avløpsslam
§ 23. Melding om bruk av gjødsel med avløpsslam
Den som skal bruke gjødselvarer med avløpsslam på jordbruksareal skal melde fra til kommunen minst to uker før første levering. Meldeplikten gjelder likevel ikke ved bruk av avløpsslambasert gjødsel med særskilte bruksvilkår.
Melding om bruk av gjødselvarer med avløpsslam skal gis på den måten Mattilsynet bestemmer, og skal minst inneholde opplysninger om:
- mottakerens navn og adresse,
- gårds- og bruksnummer på eiendommen der produkter med avløpsslam skal brukes,
- produktets sammensetning og behandlingsmåte,
- mengden som skal brukes,
- bruksstedet angitt på kart,
- typen areal produktet skal spres på og størrelsen på arealet,
- kartfestede jordanalyser, og
- vurdering av forhold som kan ha innvirkning på helsemessige og hygieniske forhold ved bruken.
Kommunen skal forelegge meldingen til uttalelse for myndighet for miljørettet helsevern i kommunen etter folkehelseloven § 9. Avdekker meldingen forhold som gjør at forskriftens krav ikke etterleves, kan kommunen kreve forholdet rettet etter folkehelseloven § 14.
Kilde: Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskriften)
Første ledd: Når melding skal sendes
Det følger av forskriften at all bruk av avløpsslam i jordbruket skal meldes til kommunen senest 14 dager før mottak av avløpsslammet. Dette gjelder uavhengig av om avløpsslammet omsettes på tradisjonell måte eller om det er videre behandlet eller blandet. Det er imidlertid unntak for gjødselvarer som er merket med avløpsslambasert gjødsel jf. gjødselvareforskriften § 11. Dette vil typisk være gjødsel som er tørket og pelletert.
Andre ledd: Hva meldingen skal inneholde og hvordan den skal sendes
Det følger av andre ledd at meldingen skal gis på den måten Mattilsynet bestemmer. Kommunen kan i 2025 lage egne skjema. Det er planlagt overgang til felles elektronisk skjema, men det er usikkert om dette er klart til vekstsesongen 2026. Videre gir andre ledd en beskrivelse av påkrevd innhold i skjema. Når det gjelder punkt c) viser sammensetningen av avløpsslammet til innhold av næringsstoffer, tungmetaller, tørrprosent og eventuelle andre råvarer som er benyttet i produktet i tillegg til avløpsslam. Behandlingsmåte viser til hygieniseringsmetode og stabiliseringsmetode, og eventuell annen ekstra behandling med betydning for gjødselvarens egenskaper.
Dersom meldingen ikke inneholder det påkrevde innholdet, skal vedtak hjemles i Matloven. Dersom kommunen krever retting i meldingen ut fra andre hensyn må kommunen vurdere hvilken lov vedtaket skal hjemles i. Vedtak om endring i melding på grunn av sjenanse for naboer vil ofte være naturlig å hjemle i Folkehelseloven.