Til hovedinnhold

Rundskriv 2025/37

Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. – kommentarer til regelverk

§ 19. Begrensning for nitrogen i sårbare områder

§ 19. Begrensning for nitrogen i sårbare områder

I områder som til enhver tid er definert som sårbare etter direktiv 91/676/EØF om beskyttelse av vann mot forurensning forårsaket av nitrater fra landbruket (nitratdirektivet) er det ikke tillatt å tilføre mer enn 17 kg nitrogen per dekar per år fra husdyrgjødsel. Dette gjelder områder med avrenning til Glommavassdraget, medregnet Lågen og Vorma, Haldenvassdraget og øvrige områder med avrenning til Oslofjorden mellom svenskegrensa og Strømstangen fyr samt til indre Oslofjord (innenfor Drøbaksterskelen).

Mengden nitrogen i egen husdyrgjødsel bestemmes enten ut fra normtall for ulike dyreslag, jf. vedlegg 2, eller ut fra en oversikt over nitrogenstrømmer inn til og ut av husdyrholdet. Det kan gjøres fratrekk for forventet tap av ammoniakk fra husdyrrom og lager. Slikt fratrekk kan ikke overstige faktorene i vedlegg 2.

Kilde: Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskriften)

Første ledd: Områder bestemmelsen gjelder for og tillatt mengde nitrogen fra husdyrgjødsel

 I områder som til enhver tid er definert som sårbare etter direktiv 91/676/EØF om beskyttelse av vann mot forurensning forårsaket av nitrater fra landbruket (nitratdirektivet) er det ikke tillatt å tilføre mer enn 17 kg nitrogen per dekar per år for foretaket som helhet fra husdyrgjødsel. Dette gjelder per 2025 områder med avrenning til Glommavassdraget, medregnet Lågen og Vorma, Haldenvassdraget og øvrige områder med avrenning til Oslofjorden mellom svenskegrensa og Strømstangen fyr (ved Fredrikstad) samt til Indre Oslofjord (innenfor Drøbakterskelen).

Miljødirektoratet skal i 2025, på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet, vurdere om nitratdirektivet (inkludert bestemmelsene om sårbare områder) er tilstrekkelig gjennomført i norsk rett. På sikt kan det bli endringer når det gjelder hvilke områder som defineres som sårbare etter direktivet.

Andre ledd: Hvordan mengden nitrogen i husdyrgjødsel bestemmes

 Mengden nitrogen i egen husdyrgjødsel bestemmes enten ut fra normtall for ulike dyreslag jf. vedlegg 2 til forskriften, eller ut fra en oversikt over nitrogenstrømmer inn til og ut av husdyrholdet.

Tallmaterialet i vedleggstabell 2 er i hovedsak hentet fra rapporten «Husdyrgjødsel; oppdatering av mengder gjødsel og utskillelse av nitrogen, fosfor og kalium» av Karlengen mfl. i 2012. For noen dyreslag er likevel normtall noe justert, for melkeku er normtall noe oppjustert i tråd med bl.a. endret melkeytelse, og for slaktekylling er normtall noe oppjustert i tråd med oppfôring til høyere slaktevekt.

Det kan gjøres fratrekk for forventet tap av ammoniakk fra husdyrrom og lager.  Slike fratrakk kan ikke overstige faktorene i vedlegg 2 i forskriften. Disse faktorene er hentet fra samme modell som brukes i beregningene av ammoniakkutslipp i det norske utslippsregnskapet.

Fant du det du lette etter?