§ 27. Krav til journal med dokumentasjon på mottak, bortskaffelse og bruk av gjødselvarer mv.
§ 27. Krav til journal med dokumentasjon på mottak, bortskaffelse og bruk av gjødsel
Den som tar imot gjødselvare med mer enn 75 kg fosfor det enkelte år for lagring eller bruk regulert av denne forskrift, skal dokumentere type og mengde, mengden totalfosfor, dato for mottakelsen og fra hvem gjødselen kommer. Den som tar imot gjødselvare med avløpsslam må i tillegg dokumentere innhold av plantetilgjengelig fosfor.
Den som bortskaffer organisk gjødselvare med mer enn 75 kg fosfor det enkelte år til andre, skal dokumentere type og mengde, mengden totalfosfor, dato for leveransen og til hvem det er levert.
Alle som bruker gjødselvare skal føre gjødseljournal som gir oversikt over:
- hvilken type og mengde gjødselvare det er gjødslet med, på hvilket areal og på hvilket tidspunkt,
- hvilke mengder av fosfor og nitrogen som er tilført det enkelte areal, og
- hvilke mengder fosfor og nitrogen som totalt er tilført.
Opplysninger som kreves etter denne paragrafen skal oppbevares og kunne legges frem for kontroll senest 1. november det året gjødseljournalen gjelder for, og skal oppbevares i minst fem år etter utløpet av det året journalen gjelder for.
Opplysninger etter andre ledd skal innrapporteres digitalt til offentlig register på den måten og fra det tidspunkt som Landbruksdirektoratet bestemmer.
Kilde: Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskriften)
Første ledd: Krav til journalføring ved mottak av gjødselvare
Mottak av alle typer gjødselvare som skal lagres eller brukes på en måte som reguleres av gjødselbrukforskriften skal kunne dokumenteres. Kravet gjelder dersom man i løpet av et kalenderår mottar mer enn 75 kg P til sammen. Følgende inngår i kravet til dokumentasjon:
- Type: Produktnavn på gjødselvaren. For husdyrgjødsel oppgis dyreslag og gjødselslag.
- Mengde: Volum eller vekt av gjødselvaren
- Mengden totalfosfor: Hvor mye fosfor (P) som finnes i leveransen totalt. For ubehandlet husdyrgjødsel må dette estimeres, se metode under.
- Dato for mottakelsen
- Fra hvem gjødselen kommer: Organisasjonsnummer og navn på foretaket som leverer gjødselvaren (eks. Felleskjøpet, eller jordbruksforetaket som har levert ubehandlet husdyrgjødsel).
- For avløpsslam skal også innholdet av plantetilgjengelig fosfor oppgis. Dette skal leverandør av avløpsslammet oppgi til mottaker ved levering.
Dokumentasjonen kan være i form av notater digitalt eller på papir. Utskrift av regnskapet med bilag for innkjøp av mineralgjødsel inneholder som regel all nødvendig informasjon med unntak av mengden totalfosfor.
Dokumentasjonen skal ikke innrapporteres, men skal kunne legges fram for kontroll senest 1. november og oppbevares i 5 år. Se omtale av fjerde ledd.
Andre ledd: Innrapportering av opplysninger om gjødsel som bortskaffes
Med bortskaffe menes å fjerne overskudd av egen gjødsel, herunder ved levering til andre (se kommentar til § 3). Kravet gjelder dersom man i løpet av et kalenderår bortskaffer mer enn 75 kg P til sammen. Følgende aktører er omfattet av kravet:
- Jordbruksforetak som leverer overskudd av egen gjødsel (typisk husdyrgjødsel, men også f.eks. silopressaft) til en annen bonde, til biogassanlegg, til et transportfirma som distribuerer videre eller til et anlegg som behandler gjødsla til andre produkter.
- Firmaer som mottar og distribuerer ubehandlet husdyrgjødsel til andre (gjødseltransportører)
Virksomheter som produserer eller omsetter gjødselvarer som er omfattet av gjødselvareforskriften er ikke omfattet av dette kravet til rapportering, men har krav til registrering og journalføring ihht. gjødselvareforskriften.
Innholdet i dokumentasjonen er tilsvarende som for første ledd.
Opplysningene skal kunne legges fram for kontroll senest 1. november og oppbevares for kontroll i 5 år. Opplysningene skal innrapporteres til offentlig register når dette registeret kommer på plass. Se omtale for fjerde og femte ledd.
Metode for estimering av mengde fosfor i ubehandlet husdyrgjødsel
For å finne fram til fosformengden i gjødsel som er bortskaffet skal det tas utgangspunkt i hvor stor andel dette utgjør av foretakets totale gjødselvolum. Totalt gjødselvolum bestemmes av mengden i lager, mengden som er spredd i løpet av vekstsesongen og gjødsel som faller på beite. Landbruksdirektoratet vil vurdere nærmere et praktisk opplegg for dokumentasjon.
Tredje ledd: Alle som bruker gjødsel skal føre gjødseljournal
Alle som bruker gjødselvare skal, uavhengig av mengde, føre gjødseljournal. Kravet gjelder kun bruk som er omfattet av denne forskriften. Det vil si at gjødselvarebruk i pleie av private hager, skolegårder og lekeområder, samt bruk i skog og utmark ikke er omfattet. Følgende skal inngå i journalen:
- Type og mengde gjødselvare det er gjødslet med: For utdyping, se kommentar til første ledd)
- På hvilket areal: Dette skal angis på kart
- På hvilket tidspunkt: Dato
- Mengder av fosfor og nitrogen som er tilført det enkelte areal: Mengde i kilo for næringsstoffene N og P skal oppgis for hvert areal/skifte. For utregning av mengde N og P i ubehandlet husdyrgjødsel, se omtale under.
- Mengder fosfor og nitrogen som totalt er tilført: Dette er summen N og P som er tilført foretakets samlede arealer i kalenderåret journalen gjelder for.
Fjerde ledd: Oppbevaring og fremleggelse av dokumentasjon
Opplysninger som kreves etter denne paragrafen skal oppbevares og kunne legges fram for kontroll senest 1. november det året journalen gjelder for. Gjødseljournal etter tredje ledd skal skrives for ett kalenderår (fram til 1. nov) av gangen. Dette gjelder også der vekstsesongen for en avling går over to kalenderår (som høstkorn). Dokumentasjonen etter denne paragrafen skal oppbevares og kunne legges fram for kontroll i 5 år. Det vil si at dokumentasjon for vekstsesongen 2026 må oppbevares fram til utløpet av 2031.
Femte ledd: Innrapportering av opplysninger om bortskaffet gjødsel
Dokumentasjon etter andre ledd skal innrapporteres til offentlig register fra det tidspunkt og på den måten Landbruksdirektoratet bestemmer. Landbruksdirektoratet skal lage en digital løsning for innrapportering av opplysningene. Før denne løsningen er på plass vil det ikke være krav om innrapportering.